Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministerstvo nepovolilo průzkum uranu na Vysočině

14. 8. 2007 - PRAHA [Calla/Econnect]

-Dvě odkaliště v Dolní Rožínce obsahují 10 milionů kubických metrů rádioaktivních kalů a zabírají plochu 90 ha. Na obrázku je větší odkaliště „K1“. (ze stránek greenpeace.sk)-
-Dvě odkaliště v Dolní Rožínce obsahují 10 milionů kubických metrů rádioaktivních kalů a zabírají plochu 90 ha. Na obrázku je větší odkaliště „K1“. (ze stránek greenpeace.sk)-
Australská společnost Uran Limited zastoupená firmou Timex Zdice neuspěla se svým zájmem zahájit vyhledávání uranu v okolí obcí Polné a Jamné na Jihlavsku. Ministerstvo životního prostředí v Brně žádosti firmy o stanovení průzkumných území pro vyhledávání nerostu nevyhovělo. Záměr je v rozporu se státní surovinovou politikou, která počítá s ukončením dobývání uranu. Proti průzkumu se postavili dotčené obce. Nesouhlas zaslalo úřadu i sdružení Calla, které navíc kritizuje zajištění rekultivací na dosud probíhající těžbě uranu v Dolní Rožínce.

Důvodem nesouhlasu je rozpor se státní surovinovou politikou, která hovoří o ukončení dobývání uranu na území České republiky. "Ukončení těžby uranu v ČR bylo založeno příslušnými usneseními vlády, které vláda potvrdila na svém zasedání dne 21.7.1999", uvádí se v Surovinové politice ČR.

Dalším důvodem k zamítnutí je již dostatečné množství údajů z průzkumů, které proběhly v minulých desetiletích. V okolí obcí Polná, Jamné a Brzkov-západ probíhalo vyhledávání uranových rud v letech 1976-1990. Během tohoto období bylo na rozsáhlé části strážeckého oblouku o ploše cca 220 km2 odvrtáno celkem 1641 mapovacích vrtů, vyhloubeno 584 kopaných sond a vykopáno 560 rýh o celkové délce 59 204 bm. Perspektivní místa byla ověřena 223 hloubkovými vrty. Po těchto geologických průzkumech zde zůstaly rozsáhlé pozůstatky představující dodnes negativní zátěž.

Těžba uranu, ke které směřují průzkumy, představuje nevratný zásah do přírodních ekosystémů, je spojena s produkcí vysokého objemu radioaktivních a dalších toxických odpadů, jejichž konečná likvidace se promítá do životů současných obyvatel i několika dalších generací. S odstupem času může být pak velice problematické stanovit faktickou odpovědnost za likvidaci souvisejících dopadů této těžby.

Náklady na sanaci dotčeného území a rekultivaci krajiny v Dolní Rožínce, kde je náš poslední uranový důl, byly vyčísleny na 5,2 miliardy Kč do roku 2021. Celková výše nákladů, které bude třeba vynaložit z veřejných zdrojů na sanace lokalit zasažených průzkumy, těžbou a zpracováním uranu převyšuje 53 miliard a to do roku 2040. "Jak se ukázalo, DIAMO navíc přes pokračující těžbu nevytváří sanační fond, určený horním zákonem," doplnila Hana Gabrielová ze sdružení Calla, které je účastníkem výše zmíněných řízení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz