Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vyžene nová lesnická politika bajkery z lesa?

14. 8. 2007 - JABLONEC NAD NISOU [Česká Mountainbiková Asociace o.s.]

-Ilustrační foto: člen severomoravského klubu ČeMBa při údržbě turistického chodníku na Palkovických Hůrkách-
-Ilustrační foto: člen severomoravského klubu ČeMBa při údržbě turistického chodníku na Palkovických Hůrkách-
Ekolist vydal v článku Nový Národní lesnický program: Čeká nás omezení vstupu do lesů? informace o tiskové konferenci, kterou k Národními lesnickému programu (NLP) pořádala Česká lesnická společnost. Konference se na pozvání zúčastnili členové pracovní skupiny. ČeMBA, která se na přípravě NLP v pracovní skupině podílela, však pozvána nebyla. Užívání lesa veřejností bylo zmíněno až při dotazech novinářů. To svědčí o tom, jak malou váhu čeští lesníci rekreaci přikládají.

Jaromír Vašíček, ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů zmínil, že pravděpodpobně dojde k regulaci vstupu do lesů. Podle Vašíčka je potřeba reagovat na zvýšenou poptávku veřejnosti po rekreaci, která se projevuje zvláště v příměstských lesích. Podle Vašíčka chtějí pěší, cyklisté i jezdci na koních mít každý vlastní stezku. což na les vytváří neúměrnou zátěž.

Tomáš Kvasnička, předseda ČeMBy, který se zasedání pracovní skupiny pro NLP II za terénní cyklisty zúčastňoval, pro Ekolist vysvětlil, že zájmy všech tří skupin uživatelů je možné sladit a veřejnost z lesa nevyhánět. Podmínkou jsou ovšem správným způsobem postavené stezky.

Předseda České lesnické společnosti Štěpán Kalina podle Ekolistu na konferenci zdůraznil, že je potřeba ke všem třem základním pilířům lesního hospodářství (ekonomickému, ekologickému a sociálnímu) přistupovat vyváženě. "Jakákoli nevyrovnanost vždy měla negativní důsledky na les i na společnost a je třeba mít na paměti, že náš přístup budou hodnotit až naši vnuci," řekl podle Ekolistu Štěpán Kalina.

Je otázkou, do jaké míry jsou to řeči, kterými lesníci chlácholí sami sebe. Rekreační využívání lesa, které je ve společnosti s tak silnou tradicí aktivní lesní rekreace, jako je Česko, nedílnou součástí sociálního pilíře, nebylo na konferenci zmíněno. Na rekreační funkci lesů se dostalo až v dotazu Ekolistu. Na otázku, zda se dokument věnuje také problému přístupu veřejnosti do lesů, zda počítá s tím, že by měl být dosud volný vstup do lesů nějakým způsobem regulován, odpověděl ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček, že k regulaci pravděpodobně dojde. Zmínil, že v současné době je obrovská poptávka veřejnosti po rekreaci, která se projevuje zvláště v příměstských lesích, po kterých se pohybují pěší, cyklisté i jezdci na koních. Všichni by podle něj chtěli mít vlastní stezku, což je pro les neúměrná zátěž.

Tomáš Kvasnička, předseda České mountainbikové asociace, který se zasedání pracovní skupiny pro Národní lesnický plán II za terénní cyklisty po celý půlrok zúčastňoval, však tvrdí, že zájmy všech tří skupin uživatelů je možné sladit a veřejnost z lesa nevyhánět. Podmínkou jsou ovšem správným způsobem postavené stezky. Podle některých členů pracovní skupiny vlastníci lesů na svých pozemcích návštěvy veřejnosti v podstatě "trpí", což by jim mělo být kompenzováno. Jakým způsobem bude případně vstup do lesů regulován, i podmínky pro využívání lesa a kompenzace, bude však podle Ekolistu specifikovat až nový lesní zákon.

******************************************************************************************

Komentář České mountainbikové asociace - Měli bychom se začít ptát českých lesníků: Skutečně si myslíte, že správnou reakcí na zvyšující se poptávku po rekreaci je omezování možností pro ni? Zdá se, že místo aby se lesnící přiučili v aktivním managementu návštěvnosti, který nabízí celou řadu řešení, hodlají postupně vytlačit návštěvníky z lesa. Stát má plná ústa zdraví a kvality života, do tzv. rekreačních cyklostezek tečou stovky miliónů korun. Zeptejme se ho: Není čas část z těchto peněz začít systematicky investovat do podmínek pro lesní rekreaci? A jenom pro jistotu: NE, NEMÁME TÍM NA MYSLI DALŠÍ ASFALTOVÉ DÁLNICE VEDOUCÍ ČESKÝMI LESY.
My jenom chceme pěkné lesní cesty a chceme mít právo po nich chodit, běhat a jezdit na kole či na koni!


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz