Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zítra nechte auto doma a vychutnejte si chůzi, kolo, či hromadnou dopravu. Je totiž Den bez aut!

21. 9. 2004 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Zítřejší Den bez aut je v pořadí 12. českou a 5. evropskou oslavou šetrné dopravy jako je veřejné doprava, jízda na kole či chůze, a upozorněním, že doprava má stále silný negativní vliv na životní prostředí a zdraví lidí a že nápravná opatření se rodí obtížně a pomalu. Český den bez aut pravidelně vyhlašují Děti Země - letos poprvé ve stejný den s Evropou. Veřejné akce jako výstavy, cyklistické jízdy, dětské soutěže, besedy proběhnou nejméně v devadesáti městech a obcích v ČR. Nejčastěji se zřejmě objeví cyklistická jízda. Dvacet pět měst podepsalo evropskou Chartu, takže mimo jiné uzavřou část centra města před automobily. Děti Země zároveň vyzývají politiky a občany, aby se připojili k výzvě "Nechte auto doma!" Možnost připojit se končí středeční půlnocí. Některé akce se uskuteční i v dalších dnech - ve čtvrtek či o víkendu.

Co se děje v ČR?

Podle Miroslava Patrika, hlavního koordinátora Dne bez aut z Dětí Země, se k zítřejšímu Dni nějakou akcí připojí minimálně 90 českých měst a obcí. 25 z nich podepsalo evropskou Chartu EDBA a ETM a vedle propagačních akcí a uzavření části centra tak musí městské úřady či magistráty přijmout jedno či více tzv. trvalých opatření tedy uskutečnit jeden či více projektů na zklidnění dopravy ve městě či na zvýšení bezpečnosti chodců při pohybu ve městě. Více než polovina měst, která podepsaly Chartu patří mezi Zdravá Města. Evropský den bez aut stejně jako týden mobility koordinuje Ministerstvo životního prostředí, na jehož stránkách najdete přehled měst, která se k EDBA připojila.

Mnoho měst nabídne MHD zcela nebo částečně zdarma. Patří k nim Hodonín, Hradec Králové Chrudim, Karviná, Kroměříž, Ostrava (jen pro řidiče aut, pro které bude jízdenkou malý techničák), Plzeň, Strakonice, Třebíč, Turnov a Znojmo (linka č. 4).

Přehled akcí ve městech připojených k českému Dni bez aut shromažďují na svých stránkách Děti Země. Co se děje v Praze se nejlépe dočtete na stránkách iniciativy Auto*Mat.

Partnery českého Dne bez aut jsou tradičně České dráhy, a.s., které již vylepily více než dva tisíce sedm set plakátů na železničních nádražích a v Praze a v Olomouci pořádají vlastní akce. Na sobotu 25. září také připravují Den železnice s některými slevami a akcemi například v Praze, Ostravě, Brně, Kolíně, Liberci, Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci.

Co dělají Zdravá města?

Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM ČR) sdružuje nyní 47 měst, obcí a regionů realizujících mezinárodní Projekt Zdravé město. Z 25 měst připojených k Chartě EDBA je 19 "Zdravých" - Boskovice, Brno, České Budějovice, Hodonín, Hradec Králové, Chrudim, Karviná, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Mladá Boleslav, Moravská Třebová, Prostějov, Telč, Třebíč, Valašské Meziříčí, Velké Meziříčí, Vsetín a Zlín.

Např. v Českých Budějovicích bude 22. 9. pro automobilovou dopravu uzavřeno náměstí Přemysla Otakara II, kde se lidé a zejména děti budou moci zúčastnit nejrůznějších soutěží a her s dopravní tématikou. Nejmenší děti by na náměstí měly dojet na ´pohádkovém´ dopravním prostředku, který si samy vymyslí. Jihočeskou metropoli vybral jako příklad aktivity nových zemí EU, které se zapojily do ETM a EDBA, a vzor pro ostatní města tým pracovníků Access - Eurocities, kteří jsou evropskými koordinátory EDBA a ETM.

Cyklovyjížďky, soutěže, přednášky, výstavy i semináře pořádají radnice ve spolupráci se svými partnery (např. Policie ČR a Městské policie, nevládní neziskové organizace, hygienické stanice, zdravotnická zařízení aj.). Více se dozvíte v tiskové zprávě Zdravých měst.

Co se chystá v Brně?

V Brně se již několik akcí uskutečnilo či právě koná - Děti Země, NESEHNUTÍ a Klub Bicybo uspořádali v pátek devátý ročník cyklistické jízdy Brnem. Na osmikilometrovou jízdu městem vyjelo téměř sto cyklistů, kteří magistrátu připomněli, že Brno má stále jen asi patnáct kilometrů cyklostezek.

Nyní je již od pondělí do zítřejšího večera možné navštívit na Malinovského náměstí od 9 do 11 hodin dopravní výstavu. Na panelech najdete aktuální i staronová témata: odsun hlavního nádraží, silnici R43, veřejnou dopravu a cyklostezky. Dnes odpoledne v předvečer Dne bez aut, chtějí aktivisté zkontrolovat v rámci Dopravního happeningu, zda jsou auta v centru Brna správně zaparkovaná. Hříšníci pak na autě objeví výstražné samolepky.

Další akce se chystají také na čtvrtek 23. září - pod názvem DĚTSKÉ ODPOLEDNE NA STEZCE ZDRAVÍ budou připraveny soutěže a předvádění netradičních vozítek jako jsou ležatá kola, různé druhy koloběžek a tricykly (Jandáskova ulice v Mokré Hoře u Stezky zdraví od 17 do 19 hodin); a dále na víkend - 25. a 26. září od 11 do 16 hodin se uskuteční již třetí ročník symbolické Blokády R43 u přehrady - přinesenými kresbami a transparenty se účastníci vyjádří proti plánované stavbě silnice R43 kolem přehrady (přístav na Brněnské přehradě).

Den bez aut podporuje také město Brno - jako člen Sítě Zdravých měst. Na středu 22. 9. připravila Městská policie Brno zábavné odpoledne na dopravním hřišti v Lužánkách (12.00 - 17.00 hod). Bude zahrnovat testy a soutěže s dopravní tematikou. Další den (23. 9.) proběhne na dopravním hřišti vyhlášení výsledků prvního ročníku celoměstské soutěže žáků 5. tříd ZŠ Empik cyklista (od 9.00 hod). Soutěž uspořádala Městská policie Brno s cílem porovnat úroveň teoretických znalostí a praktických dovedností v oblasti bezpečnosti silničního provozu mezi jednotlivými školami a třídami. Především pro žáky 1. stupně ZŠ bude určena čtvrteční odpolední akce Lužánecká kolobrnda (park u Centra volného času Lužánky, 15.00 - 18.00 hod). Pro děti budou připraveny disciplíny, které prověří jejich zručnost, přesnost i rychlost při jízdě na kolech i koloběžkách. Akci pořádá Centrum volného času Lužánky ve spolupráci s Městskou policií Brno.

Co se připravuje v Praze?

Uzavřené Palachovo náměstí s celodenním happeningem, kde najdete řadu akcí a informačních stánků, které připravují neziskové organizace v čele s iniciativou Auto*Mat i hlavní město Praha - to je pražský příspěvek ke Dni bez aut.

Na náměstí se chystá pouliční divadlo se speciálním dopravním programem, akustickou hudbu, představení jiného světa nevidomých, dětský koutek. K dispozici bude také mobilní centrum prevence Městské Policie, informace o Dopravní alternativě pro Prahu či poradna pro cyklistiku ve městě. K vidění bude také speciální Auto*Mat auto, které však samozřejmě nepojede; k účasti bude kočárkové korzo, kavárna a čajovna pod širým nebem. Koupit si budete moci výrobky z chráněných dílen a zdravé výživy.

Řada akcí v Praze již proběhla - např. čtvrteční bezmotorová jízda městem, která se koná i jindy - pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci. Dále byla k vidění demonstrace brzdných drah při rychlosti 30 a 50 km/hod na uzavřeném Smetanově nábřeží v neděli dopoledne. Rozdíl v délce dráhy 28 a 13 metrů je znatelný, proto - jak poukazují Pražské matky, tzv. Tempo 30 zóny již úspěšně funguje v některých evropských městech - např. Hamburku či Münsteru. Včera a ještě dnes můžete navštívit od 18:00 komponovaný večer Dopravní alternativa pro Prahu v klubu NoD - Roxy.

Podle Magistrátu má hlavní město Praha celkem 180 km cyklotras. Řada z nich však cyklistům pohyb městem neulehčuje - jde jen o informační tabulky podél stávajících komunikací. Letos je v rozpočtu na rekonstrukce a budování nových cyklostezek a cyklotras 20 milionů korun. Technická správa komunikací chce letos postavit cyklostezky v Troji - V Podhoří, Greenway Botič (součást budoucí trasy Výtoň - Hostivařská přehrada), Terasy hotelu Hilton a v Evropské ulici v Praze 6. Uvidíme, kolik se toho podaří, a kolik zbude na příště.

Co dělá výzva Nechte auto doma?

K výzvě Nechte auto doma, se dosud přihlásilo na pět set občanů, mezi nimi umělci, ministři, poslanci Parlamentu a další veřejně činné osobnosti a zavázali se tak cestovat na Den bez aut pěšky, na kole nebo veřejnou dopravou. Výzvu je možno podepsat až do konce Dne bez aut - tedy do půlnoci 22. září. Místo pro připojení je také na internetových stránkách - Dětí Země i Automatu. Podpisy se ukládají do jednoho společného seznamu.

Na kole do práce plánují jet také čtyři ministři české vlády - Milan Šimonovský (ministr dopravy), Libor Ambrozek (ministr životního prostředí), Cyril Svoboda (ministr zahraničí) a Vladimír Mlynář (ministr informatiky) a také např. pražský primátor Pavel Bém, který chce na kole absolvovat svůj celodenní program.

"Považuji to za další krok do Evropy, kde je již zcela na běžném pořádku, že nejvyšší představitelé státu jdou občanům příkladem a alespoň jednou za rok vyzkouší cestovat jinak než automobilem," říká mluvčí pražského projektu Auto*Mat, Jan Bouchal.

Co se děje v Evropě?

Letos se Evropského týdne mobility a Evropského dne bez aut (ETM a EDBA) zúčastní 36 zemí, z jejich hlavních měst jmenujme např.: Dublin, Kodaň, Helsinky, Lisabon, Lublaň, Madrid, Stockholm, některé městské části Londýna a Budapešti. Jiná hlavní města podpoří ETM a EDBA několika aktivitami - jsou to např. Brusel nebo Praha. Osvětová akce začíná získávat přívržence i na jiných kontinentech, takže letos se do akce zapojí také města z Japonska, Brazílie, Kolumbie či Tchaj-wanu. Evropští koordinátoři předpokládají, že ve všech zúčastněných městech se dá do pohybu více než 80 milionů lidí, ať už na kolech, kolečkových bruslích, pěšky či městskou hromadnou dopravou.

Mottem letošního Evropského dne bez aut jsou "Bezpečné ulice pro děti", což souvisí s cílem Evropské komise snížit počet dětských obětí dopravních nehod do roku 2010 na polovinu. Statistika EU uvádí, že každým rokem v zemích EU zahyne při dopravních nehodách více než 2000 dětí mladších 17 let, zatímco tisíce dětí jsou při nehodách zraněny. Rozvoj automobilové dopravy ohrožuje zdraví a bezpečnost dětí ale i skrytou formou (nárůst dětského astmatu a nemocí dýchacích cest).


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz