Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arcidiecézní charita v Zambii

10. 8. 2007 - PRAHA [Radio Praha]

Už víc než šestnáct tisíc dětí na třech kontinentech podporují čeští rodiče prostřednictvím Arcidiecézní charity Praha v programu Adopce na dálku. Za částku kolem šesti tisíc korun ročně dětem i z těch nejchudších rodin umožní získat základní, případně i středoškolské vzdělání.

Vedoucí rozvojového střediska pražské charity Jarmila Kabátová upřesnila, kde mohou čeští adoptivní rodiče děti podpořit: "Arcidiecézní charita Praha se zaměřuje především na tři oblasti. První z nich je subsaharská Afrika, to znamená země jako Zambie, Uganda, Kongo. Druhou naší oblastí je Indie. Dnes máme v Indii více než třicet partnerských organizací a více než jedenáct tisíc podporovaných dětí. A třetí naší prioritní oblastí je překvapivě Bělorusko, protože Bělorusko jakožto poslední evropská země s komunistickým režimem potřebuje pomoc. Pomáháme dětem ze sociálně slabých rodin a druhá část toho projektu se zaměřuje na vysokoškolské studium. Máme devět studentů z Běloruska na vysokých školách v České republice, protože tito studenti z politických důvodů nemohli studovat doma."

Nejdéle, už od roku 1993, běží program Adopce na dálku v Indii. Zde už první "adoptované" děti prošly nejen základní a střední školou, ale studují i na vysokých školách. Jedna vysokoškolačka z Indie dokonce v České republice. Naopak teprve rok probíhá tento program v Zambii.

Jak uvedla koordinátorka charity pro Zambii Daniela Gorylová, základní školu ve městě Solwezi navštěvuje zhruba dvě stě dětí. "Je to z okolních osad města Solwezi. Nejsou to slumy, ale osady, a děti chodí přibližně pět, sedm kilometrů do školy pěšky. Drtivá většina těch dětí je z problémových rodin, neúplných rodin, sirotci."

Bez pomoci českých rodičů by do školy vůbec chodit nemohly, protože jim chybí například i boty. V programu Adopce na dálku jim pracovníci charity za pět tisíc korun ročně pořídí školní uniformy a nezbytné pomůcky, děti mají ve škole jedno jídlo denně i základní zdravotní péči. Podpora studenta na střední škole pak stojí osm tisíc korun ročně.

Zájem o program Adopce na dálku mezi českými rodiči podle Jarmily Kabátové stále roste: "Děkuji tímto všem dárcům, ochotným lidem, kteří se do projektu zapojují. Dá se říct, že každý měsíc přibývají další dárci, kteří o projekt mají zájem."

Charita organizuje pro české adoptivní rodiče i cesty do Afriky nebo Indie, kde se mohou s dětmi setkat. Veškeré informace o programu Adopce na dálku Arcidiecézní charity Praha najdou zájemci na internetových stránkách www.charita-adopce.cz.


Milena Štráfeldová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz