Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Humanitární pomoc směřuje do záplavami postiženého Kurnoolu v Indii

9. 8. 2007 - PRAHA [Econnect / Arcidiecézní charita Praha]

Devět tisíc amerických dolarů (cca 180 000 Kč) uvolnilo Rozvojové středisko Arcidiecézni charity Praha na pomoc Indii. Peníze jsou určeny na naléhavou humanitární pomoc lidem postiženým monzunovými záplavami v distriktu Kurnool, v jihoindickém státě Ándhrapradéš.

Stát Ándhrapradéš leží při pobřeží Bengálského zálivu. Ve dnech 22. – 23. června tohoto roku jej zasáhl silný monzunový déšť, který rozvodnil místní řeky a protrhl velké přehrady. Silné deště a voda z přehrad a rozvodněných řek zaplavila města, vesnice, pole s úrodou a desetitisíce lidí připravila o střechu nad hlavou, téměř tři desítky lidí přišly o život.

Mezi nejpostiženějšími distrikty je také Kurnool se stejnojmenným distriktním městem. Zde sídlí diecézní vzdělávací společnost Diocesan Educational Society Kurnool, se kterou Rozvojové středisko ADCH Praha spolupracuje na projektu Adopce na dálku. Diecézní charitní jednotka Kurnool Diocese Social Service Society se ihned zapojila do záchranných prací a začala organizovat pomoc pro lidi postižené záplavami.

V prvé řadě bylo třeba zajistit pitnou vodu, stravu a lékařskou péči. Organizace soustředila svoji pomoc do oblastí, kam se nedostala pomoc od vlády. Rozdávala balíčky s jídlem, pitnou vodou, ošetřovala zraněné, rozdávala léky a organizovala preventivní lékařské prohlídky.

I více než měsíc po povodni pomoc nekončí

"Lidé z postižených oblastí zatím stále nemají přístup k pitné vodě, lékařské péči a potravinám. Naléhavou potřebou je také co nejrychlejší návrat dětí do škol, úklid zaplavených oblastí a asistence postiženým lidem při žádosti o finanční pomoc od státu," vysvětluje Jarmila Kabátová, vedoucí Rozvojového střediska Arcidiecézní charity Praha. Uvolněný příspěvek z rozvojového fondu je určen jednak na vzdělání - 300 dětí z postižených rodin dostane jednorázový příspěvek ve výši 200 rupií na školní pomůcky - a dále na pomoc rodinám z města Kurnool. Pět set nejpostiženějších rodin dostane balíček s jednou přikrývkou, kuchyňským nádobím a sadou nerezového nádobí (dva talíře, kalíšky na pití, mističky).

Monzun přichází do Indie každý rok na začátku června a období dešťů trvá zpravidla až do konce září. Rok co rok monzunové deště způsobují záplavy nejen v Indii, ale i v sousedních státech, letos nejsilněji v Pákistánu, Nepálu a Bangladéši. V Indii letošní monzun vyhnal z domovů dosud na 12 milionů lidí, v Bangladéši zůstalo bez střechy nad hlavou 5,5 milionu osob a v Nepálu k dnešnímu datu postihly monzunové deště a záplavy více než 750 000 Nepálců.

Pomoci je možné darem do rozvojového fondu na číslo účtu 749011/0100 u Komerční banky, variabilní symbol 799. Z konta jsou hrazeny rozvojové projekty partnerů Arcidiecézní charity Praha v Indii, Ugandě, Zambii, Kongu a Thajsku. "V naléhavých případech jsme připraveni z fondu uvolnit prostředky i na okamžitou humanitární pomoc," uzavírá Jarmila Kabátová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz