Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Skauti na jamboree získali nové zkušenosti, přátele, šátky i příležitosti

8. 8. 2007 - PRAHA [Junák / Econnect]

Desetitisíce účastníků 21. světového skautského jamboree opouštějí anglický Essex, kde strávili téměř dva týdny. S sebou si odvážejí kontakty na nové přátele ze všech koutů světa, spoustu dojmů a nezapomenutelných zážitků, skautských šátků, nášivek i krojů, které dostali od přátel ze všech světových stran a pocit pospolitosti ze setkání s více než 40 000 obdobně smýšlejícími mladými lidmi.

ČR reprezentovalo na jamboree 284 skautek a skautů. Vedoucí české výpravy, Vojtěch Brouček, ji hodnotí jako velmi úspěšnou: „Podařilo se nám dát dohromady partu mladých zapálených lidí, kteří dobře reprezentovali Českou republiku. Ať už svým chováním, představením skautských dovedností a tradic naší země. O českém vynálezu, podsadových stanech, vyšel ve zdejším tisku dokonce dlouhý článek s titulkem Kouzlo zvané podsada.“

Chválí také provoz restaurace Český lev. „Poskytli jsme zázemí návštěvníkům i účastníkům z celého světa a vyčepovali jsme 36 hektolitrů nealkoholického piva Bernard a 30 hektolitrů limonády Grena z pivovaru Černá Hora, populární byly utopence a české sladkosti: lázeňské oplatky a hořické trubičky,“ dodává vedoucí Českého lva Jan Kotek.

Při slavnostním ukončovacím ceremoniálu předali britští skauti štafetu jamboree pořadatelům ze Švédska, kde se celý skautský svět sejde za další čtyři roky. Také mezi nimi budou stovky českých skautek a skautů. Mnozí z těch, kdo se zúčastnili letošního setkání, si nenechají ujít příležitost pomáhat v létě 2011 v mezinárodním organizačním týmu.

Jak účastníci hodnotí letošní 21. světové jamboree, které se konalo právě sto let po zahájení prvního skautského tábora? „Užívala jsem si skvělý program, byli tu přátelští lidi a hlavně spousta národností, kultur a jazyků kolem. Asi nejsilnější pocity ve mně zanechal ceremoniál vítání nového století skautingu 1. srpna ráno. Uvědomila jsem si ta předchozí i následující léta a zamyslela se nad tím, čeho všeho je možné pomocí skautingu dosáhnout. Na to dopoledne nikdy nezapomenu. Jsem ráda, že jsem součástí toho všeho a mohu mít přátele na celém světě,“ říká šestnáctiletá Kristýna Kanderová z Ostravy.

Podobně mluví i sedmnáctiletý skaut Martin Dvořák z Habartova: „Nejvíc se mi líbilo seznamování s cizími kulturami, zejména s Afrikou. Učili jsme se hrát na tamtamy. Odvážím si odsud cenný korejský šátek, sportovní americký skautský dres, kontakty na dvě Holanďanky, Belgičanku a hodně Američanů a Britů ze sousedních táborů. Nejveselejší zážitek mám z jedné noci, kdy naše týpí vyplavila voda z nafukovacího bazénu ze sousedního britského campu.“ Další účastníci chválí možnost zkusit si jízdu na plachetnici nebo třeba potápění.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz