Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Kačabě pracují lidé s mentálním postižením

8. 8. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Od ledna 2006 funguje v Prokopově ulici v Plzni kavárna a čajovna Kačaba, kde našli práci lidé s mentálním postižením. Kavárnu jako jeden ze svých čtyř projektů v Plzni provozuje Diakonie Českobratrské církve evangelické. Kačaba je na první pohled běžná kavárna a čajovna. Probíhá zde však program pracovní rehabilitace a pracují v ní tedy lidé s lehkým a středně těžkým mentálním postižením, kteří tímto získávají pracovní a sociální zkušenosti. Zřizovatelem Kačaby je Diakonie Českobratrské církve evangelické - Středisko v Plzni.

Program pracovní rehabilitace "Kavárna a čajovna Kačaba", je již čtvrtým programem nestátní neziskové organizace Diakonie ČCE - Středisko v Plzni. Hlavním cílem programu je pomoci lidem s mentálním postižením dosáhnout takového stupně samostatnosti, aby byli vybaveni znalostmi a dovednostmi potřebnými pro získání a udržení pracovního místa na otevřeném trhu práce - podmínkami směřujícími k sociálnímu začlenění.

V kavárně a čajovně Kačaba pracují lidé s lehkým až středně těžkým stupněm mentálního postižení, kteří za občasné podpory pracovních asistentů obsluhují hosty. Kapacita programu je maximálně deset lidí s mentálním postižením, kteří se tímto zdokonalují hned v několika oblastech. Poznávají tak pracovní povinnosti zaměstnaných lidí, učí se společenskému chování a zdokonalují se v dovednostech směřujících k uplatnění na otevřeném trhu práce.

Hendikepovaní zaměstnanci pracují v Kačabě čtyři hodiny denně v třísměnném provozu, kde obsluhují hosty, uklízí, připravují nápoje a pokrmy studené kuchyně. Délka trvání programu je pro každého omezena maximálně na dvacet měsíců. Poslední tři měsíce (tzv. tranzitní program) se uživatel programu pracovní rehabilitace soustřeďuje na získání pracovního uplatnění na otevřeném trhu práce. Může při tom využít navazujících služeb podporovaného zaměstnávání.

Dalšími projekty, kterými se Diakonie ČCE v Plzni zabývá, jsou například chráněné a podporované bydlení nebo provoz denního stacionáře, jenž může dát lidem s mentálním postižením možnost získat sociální dovednosti a návyky, které pak povedou k snadnějšímu začlenění do většinové společnosti. Tento rok se rovněž plzeňské středisko Diakonie stalo organizátorem regionální části celonárodní sbírky Akce cihla.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz