Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kniha, kterou nenávidí americký prezident George Bush, je k mání i v českém překladu

21. 9. 2004 - PRAHA [Econnect]

"V Bílém domě sedí člověk, kterého nikdo nezvolil. Kalifornie nemůže sehnat dost elektřiny, aby utáhla všechny odšťavovače a popravila všechny své vězně. Levnější je poslat sám sebe přes město expresní kurýrní službou FedEx, než přes ně projet autem..." Tak čtenáře obeznamuje se situací Michael Moore na první stránce úvodu ke své knize Hloupí bílí muži. Kniha vyšla po více než pěti milionech prodaných výtiscích po celém světě i v češtině, a tak se i českým čtenářům dostává vzkazu: tak už něco udělejte, protože jinak to lepší nebude.

Kniha se objevila na pultech českých knihkupectví jen několik týdnů před uvedením Moorova filmu Fahrenheit 9/11 do našich kin. Stejně jako film si ani kniha, která ale vznikla ještě před 9. zářím 2001, při kritice amerického prezidenta Bushe a jeho vlády (míněno jak personální obsazení, tak vláda jakožto činnost) nebere servítky. Především připomíná základní potíž: George W. ve volbách, v nichž se stal prezidentem, získal méně hlasů než jeho protikandidát. Ale potíží je víc. Jen samotný výčet prezidentových hříchů Moorovi zabral pět stran – a to jde o seznam shrnující jen prvních pět měsíců prezidentova úřadu.

Kdo jsou vlastně ti "hloupí bílí muži"? "Bushovi hoši, kteří zdědili odvar tatínkova politického ducha (o charismatu nemluvě) a rozdělili si ho na ještě menší díly mezi sebou. Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Spencer Abraham a všichni ti další staří šejdíři, které Bush vyhrabal, aby ho podpírali," představuje je Moore. Hloupých bílých mužů je ale mnohem více a jak se dále dočítáme, do Hloupého bílého klubu mají vstup volný i ženy. Zmanipulované volby, propastné sociální rozdíly, bezohlednost k černochům a Hispáncům – a také k ženám a k přírodě, vskutku podivný systém odsuzování k smrti... Ano, právě to je dnešní Amerika, kterou hloupí bílí muži potřebují k životu podobně jako náš endemitní ropák bahnomilný smog a popílek. Protilátka? Občanská angažovanost a v případě potřeby občanská neposlušnost.

Kniha, která si na zadní straně přebalu dělá reklamu heslem "Tuto knihu nenávidí americký prezident George Bush!", je psána čtivým jazykem a jen trochu zdatnější čtenář ji dokáže dočíst za jeden či dva večery. I to je důvod, proč se jí přímo ve Spojených státech dostalo několika desítek vydání. Autor má ale u čtenářů ještě jedno plus: staví se k nim jako jeden z nich, familiérním oslovováním počínaje a děláním si legrace ze sebe sama konče (je milé, že v poděkování přiznává, že s popisem používání prkénka na toaletě a mýdla mu pomohla jiná žena). Jen poněkud zaráží, že režisér a spisovatel, který si bere na paškál hloupé bílé muže, si ani neumí pořádně koupit auto, které mu pak skončí nepojízdné v garáži, protože ho zapomněl každý den nastartovat...

Vraťme se ještě k filmu Fahrenheit 9/11. Jednu další věc mají film a kniha společnou: problémy při distribuci (knihu nakladatelství několik měsíců odmítalo vydat, také u filmu nebylo jasné, zda a jak se dostane do amerických kin) a silnou vlnu kritiky tvrdící, že je Moore velice jednostranný, zjednodušuje a manipuluje. Jeden z recenzentů (Viliam Buchert v MF Dnes 11. 9. 2004) Moora označuje přímo za "velmistra nedoložených tvrzení" a píše, že často není jasné, co ještě myslí jako vtip a co už zcela vážně. "A právě zde celá ta legrace končí, protože jím servírované informace se mnohdy jeví být mimořádně závažné, jenže jsou pouze účelově vyrobené," píše. Jenže pokud čtenář je ochoten brát smrtelně vážně i maximálně ironické rady černochům, aby se v obchodech vyhnuli obviňování z krádeží tím, že budou nakupovat na internetu (absurdita podobných rad dokládá jen to, že podobným situacím se černoši vyhnout prostě nemají šanci), sotva může odlišit ironii (mimochodem velmi často Moorem používanou) a prostá fakta. Jistě – kniha i film opravdu jsou jednoznačně namířeny proti současné politické garnituře ve Spojených státech a autor se tím nijak netají. Ani to není důvod, proč by neměl získat za Fahrenheita Zlatou palmu v Cannes. Protože pokud autor chce manipulovat, špatným filmem ani špatnou knihou se mu to jednoduše podařit nemůže.

Michael Moore: Hloupí bílí muži. Knižní klub 2004, 1. vydání, 320 stran. Doporučená cena 229 Kč.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz