Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Státy EU nemají chuť na geneticky modifikované brambory

6. 8. 2007 - PRAHA [Greenpeace]

Ministři zemědělství členských států Evropské unie neschválili povolení pro pěstování geneticky modifikovaného bramboru firmy BASF. Greenpeace při té příležitosti přivítalo postoj mnoha členských zemí, které odmítly poslední žádosti o pěstování GM plodin v Evropě včetně bramboru. Český ministr zemědělství Petr Gandalovič ale hlasoval pro schválení této GM plodiny a i kvůli němu nakonec Rada ministrů nedosáhla absolutní většiny k tomu, aby žádost mohla definitivně smést ze stolu. Rozhodnutí se tak nakonec dostane do rukou Evropské komise, která je GMO dlouhodobě nakloněna a počítá se, že dá GM bramboru zelenou, přestože existují závažné pochybnosti o jeho bezpečnosti.

Hlasování v Radě EU opět ukázalo, že jen velmi málo členských států podporuje pěstování dalších GM plodin v Unii. Většina států uznává, že i pěstování geneticky modifikovaných brambor přináší značná rizika pro životní prostředí a lidské zdraví. Nyní již záleží na evropských komisařích, jak se k této otázce postaví. Geneticky modifikovaný brambor s názvem Amflora vyvinul německý chemický gigant BASF. Brambor je bohatý na škrob a má sloužit průmyslovým účelům. BASF však požádal o užívání stejné plodiny jako potraviny a krmiva pro hospodářská zvířata. Firma zároveň přiznala, že kontaminace potravního řetězce není rozhodně vyloučena. Například největší český výrobce škrobu, firma Lyckeby Amylex Horažďovice, používá stejné zařízení k produkci škrobu pro potravinářské i technické účely. Pokud by měl důsledně oddělit potravinářskou a technickou, respektive konvenční a GM surovinu, vyžadovalo by to také oddělení zpracovatelských kapacit. Jinak řečeno, znamenalo by to vybudování nového průmyslového provozu, který by zpracovával výhradně brambory odrůdy Amflora. Argument, že pěstování GM bramboru firmy BASF údajně zlevní výrobu technického škrobu, tedy v českých podmínkách neodpovídá skutečnosti.

Uvedenou odrůdu před časem schválil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který je však již delší dobu kritizován členskými státy pro svou zaujatost a neplnění povinností právě v souvislosti s posuzováním GMO. EFSA v případě GM bramboru ignorovala závažná zdravotní a environmentální rizika. Zásadním problémem je například selekční marker pro neomycin, který umožnuje odolnost vůči neomycinu a kanamycinu během selekce. Transposon v bakterii E.coli propůjčuje odolnost vůči oběma zmíněným antibiotikům. Evropská agentura pro léčiva (EMEA) potvrdila, že obě látky jsou klinicky důležitými antibakteriálními preparáty. Evropská unie přitom zakázala využití selekčních markerů, které mohou vést k resistenci na antibiotika, po r.2004.

Posouzení rizik GM bramboru neproběhlo v souladu s platnou legislativou a nedošlo ani k dostatečnému posouzení vlivů na lidské zdraví. K tomu ještě BASF sama přiznává, že kontaminace potravin je v tomto případě velmi pravděpodobná. Greenpeace bude v každém případě na Evropskou komisi apelovat, aby pěstování GM bramboru na území Evropské unie nepovolila. V případě, že by podlehla nátlaku Světové obchodní organizace (WTO) a pěstování bramboru Amflora povolila, mohou jednotlivé členské státy Unie uplatnit národní zákaz.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz