Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Češi postavili v Etiopii už pět škol

3. 8. 2007 - PRAHA [Econnect / Radio Praha]

Humanitární organizace Člověk v tísni otevřela v odlehlých a chudých oblastech Etiopie už pátou školu. Učit se v nich může už kolem 1200 dětí. Prostředky na stavbu škol se podařilo získat díky sbírce nazvané Postavme školu v Africe. V uplynulých třech ročnících se tak shromáždilo přes šest milionů korun.

Čtvrtý ročník se letos uskuteční od 9. do 11. října. Sbírku organizuje společnost Člověk v tísni společně s českými skauty. "Chodit do školy, naučit se číst, psát a počítat je pro nás naprostou samozřejmostí. V některých zemích to však pro děti bývá nesplnitelný sen. Proto jsme se, společnost Člověk v tísni a Junák – svaz skautů a skautek ČR, rozhodli alespoň některým z nich pomoci. Gramotnou a vzdělanou populaci považujeme za východisko ze začarovaného kruhu chudoby, ve kterém se Etiopie nachází," uvádějí organizátoři sbírky.

Na konto sbírky číslo 222444555/0300 je možné přispívat po celý rok. Pomoci lze také kdykoliv zasláním dárcovské SMS ve znění DMS AFRIKA na číslo 87777. V chudé Etiopii nechodí do školy více než polovina dětí. Většina z nich musí pracovat a pomáhat při obživě rodiny.

Co se stane s příspěvkem? "Z výtěžku sbírky postavíme novou školu nebo dostavíme nové třídy k některé z již existujících škol v jižní Etiopii. Velikost školy samozřejmě ovlivní celková částka, kterou se nám podaří shromáždit. Po dokončení projektu bude škola předána oblastní školské správě, s níž již dnes Člověk v tísni spolupracuje, a ta poté zajistí chod školy, nové vyučující a v budoucnu i opravy budovy," uvádí se na stránkách projektu Postavme školu v Africe.

Etiopie je jednou z nejzaostalejších (8. podle statistik OSN) a nejvíce zalidněných zemí na světě, a zároveň je zemí s obrovskou mírou negramotnosti. Podle údajů Světové banky z roku 2001 dosahuje negramotnost v této zemi 60%, zatímco průměr v zemích Subsaharské Afriky je 38%. Vláda Etiopské federativní demokratické republiky (EFDR) přes svou intenzivní snahu nemá vzhledem k velmi omezeným prostředkům možnost účinně bojovat s negramotností ve všech regionech země.

Do školy může v Etiopii chodit pouze polovina všech místních dětí. A to i přesto, že se ve třídách během jednoho školního dne vystřídají i 2 či 3 „směny“ žáků. Nedostatečná kapacita základního školství je v Etiopii, zvláště v „Regionu jižních národů a národností“, jak se odlehlá a chudá část Etiopie, kde Člověk v tísni působí nazývá, alarmující. Počet žáků ve třídě je jen výjimečně nižší než 50 (výjimkou není ani 90, na venkově až 150 žáků ve třídě). Ve školách, které mají oficiální kapacitu 500 dětí, se tak za den vystřídá i 1500 žáků.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz