Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Majitelé zamořených pozemků žalují Spolanu

17. 9. 2004 - PRAHA [Greenpeace / Econnect]

Na počátku tohoto týdne zveřejnila ekologická organizace Greenpeace žalobu, kterou se někteří majitelé zamořených pozemků z okolí neratovické chemičky Spolana domáhají náhrady za vzniklou škodu. Žaloba je tak dalším krokem ve snaze přimět Spolanu Neratovice k převzetí odpovědnosti za zamoření okolí toxickými látkami a odškodnění postižených lidí. Chemička však odpovědnost odmítá. Navíc se zdá, že ji mine i jakákoli pokuta za úniky chlóru při povodních v roce 2002.

“V minulosti jsme opakovaně vedení Spolany vyzvali k odškodnění majitelů dioxiny zamořených pozemků, ale firma všechny podněty ignorovala, a proto nezbylo postiženým než se obrátit na soud,” uvedl konzultant Greenpeace pro oblast toxických látek MUDr. Miroslav Šuta. Vedle Spolany je žalovaným subjektem také Fond národního majetku, který byl většinovým vlastníkem akcií firmy Spolana do doby, než vláda ČR rozhodla o privatizaci podniku a jeho prodeji polské společnosti PKN Orlen. PKN Orlen koupila Spolanu v rámci koupě většinového podílu státu ve společnosti Unipetrol v květnu 2004.

Na nezodpovědné chování Spolany upozorňuje Greenpeace státní orgány již od jara 2001. Organizace podala řadu podnětů vedení Spolany, hygienikům, České inspekci životního prostředí a policii, která však všechna řízení odložila. Analýzy Greenpeace už na podzim 2002 prokázaly v obci Libiš – nedaleko Spolany kontaminaci půdy, vajec a kachního masa. V červnu 2003 Státní veterinární správa na základě vlastních analýz chovatelům v Libiši zakázala chov slepic, když potvrdila nadlimitní kontaminaci vajec jedovatými chemikáliemi. V únoru 2004 pak studie Státního zdravotního ústavu prokázala v krvi obyvatel Libiše, Neratovic a Mlékojed dvojnásobné koncentrace dioxinů a PCB ve srovnání s kontrolní skupinou obyvatel Benešovska.

“Pokus Spolany vysvětlovat dioxinové zamoření půdy, zvířat a lidí v okolí podniku krádežemi pesticidů zaměstnanci je naprosto neseriózní. Jde evidentně o pokusu zbavit odpovědnosti manažery Spolany, kteří nebezpečné chemikálie po desetiletí ponechávali nezabezpečeny proti povodni, únikům do ovzduší a podzemních vod, včetně Libišské strouhy,” říká Miroslav Šuta.

Řada lékařských studií varuje, že už pozaďové koncentrace látek s dioxinovým účinkem způsobují narušení hormonálního, imunitního a nervového systému nebo sexuálního vývoje či snížení porodní váhy novorozenců. Vyspělé země světa proto investují značné prostředky, aby snížily vystavení vlastních obyvatel dioxinovým látkám a více než 100 zemí podepsalo celosvětovou úmluvu o zákazu těchto jedů. “Pro dioxiny není u člověka stanovena žádná ´bezpečná´ koncentrace a jakékoli jeho množství může vyvolat chorobu, přičemž rostoucí hladina zvyšuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou,” říká Miroslav Šuta.

Podle Greenpeace Spolana provozovala či provozuje minimálně 8 zařízení, která jsou významným zdrojem dioxinových látek. Podnik skladuje zřejmě desítky tun nebezpečných jedů, kterými zamořil vlastní budovy a pozemky. Obrovské koncentrace dioxinů byly naměřeny v ovzduší především kolem tzv. dioxinových baráků, a celá škála chemikálií otrávila podzemní vody pod Spolanou. Nejvyšší koncentrace dioxinových látek mimo areál Spolany byly podle Greenpeace prokázány ve starých Neratovicích v sousedství zamořených budov Spolany, v Libišské strouze vytékající z podniku a také v nedaleké přírodní rezervaci Černínovsko.

Mezi dalšími nebezpečnými látkami, které ze Spolany unikly či unikají je chlór a rtuť. Za nesplnění všech preventivních opatření které způsobilo únik chlóru v době povodní udělila již dříve Spolaně pokutu 1,4 milionu korun Česká inspekce životního prostředí. Nyní, jak uvedly Hospodářské noviny, byla všechna řízení o pokutě zastavena a Spolana tak zřejmě potrestána vůbec nebude. Pokutu totiž zrušil územní odbor ministerstva životního prostředí a ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL ) vrátil případ k novému prošetření. Inspekci a také policii se však nepodařilo najít žádá nová fakta, píší Hospodářské noviny.

Na Spolanu jako stále velkou hrozbou pro životní prostředí i zdraví lidí upozorňuje také ekologická organizace Arnika. V poslední době upozornila především na na fakt, že Spolana zbytečně vypouští řádově stovky kilogramů jedovaté rtuti ročně a vyzvala ředitele Spolany, aby firma nahradila amalgámový postup nejlepší dostupnou technologií. Každý rok na jaře také vynáší Arnika ze Spolany Sporanu - symbol zla.

Přesto se některé věci i díky aktivitám ekologů zlepšily - byly sníženy úniky jedů do ovzduší a zabezpečeny některé objekty před povodní, což v srpnu 2002 pomohlo omezit únik dioxinů do Labe. Dále bylo rozhodnuto o vyčištění 3 dioxiny zamořených objektů a přilehlých pozemků. Sanace právě nyní probíhá.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz