Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rizika z ekologické zátěže v Klatovech - Lubech se budou posuzovat

31. 7. 2007 - PLZEŇ [Econnect/Arnika]

Sdružení Arnika dnes zveřejnilo a předalo radnímu Plzeňského kraje pro životní prostředí Doc. MUDr. Borisi Kreuzbergovi, CSc. (KDU-ČSL) studii shrnující dosavadní znalosti o kontaminaci bývalého skladu pesticidů v Klatovech - Lubech, který byl v restituci vrácen rodině Rychtaříkových. Radní oznámil, že kraj zajistí komplexní studii, která by měla přesně určit míru rizika a také se stát pokladem pro získání financí z evropských fondů na sanaci objektu. Podle dosavadních zjištění se zde nachází nebezpečné a zakázané látky jako DDT, lindan a paraquat.

RNDr. Alice Dvorská ve studii zadané sdružením Arnika dospěla ke třem závěrům: „Je třeba posoudit rizika plynoucí z této staré ekologické zátěže. Při posuzování vlivu staré ekologické zátěže na okolí je třeba také zvážit vliv možných povodní, jarní přívalové vody, bahna splachovaného z polí a jiných eventualit na další možné šíření kontaminace. Je třeba provést studii, jež by posoudila aktuální míru znečištění (včetně průzkumu hloubky kontaminace zdiva a okolí nemovitosti) a podle výsledku navrhla další postup, způsob a rozsah možné dekontaminace objektu a jeho okolí .“ Studie je vkladem Arniky pro případný projekt sanace ekologické zátěže.

Podle radního doc. Kreuzberga se kauza dostala mezi 10% posuzovaných lokalit v kraji, které mají být přednostně řešeny. "Kraj poskytne prostředky na komplexní studii a posouzení nutných opatření. Pokud bychom měli sanovat všechny ekologické zátěže v kraji, dostali bychom se na částku kolem dvou miliard korun. Celý rozpočet fondu životního prostředí je asi 65 milionů ročně a rozpočet havarijního fondu pouze 10 milionů," uvedl doc. Kreuzberg. Odhad kraje na celkovou sanaci objektu v Klatovech - Lubech je asi 30 milionů korun a prostředky se pokusí získat ve spolupráci s městem Klatovy a Ministerstvem životního prostředí z evropských fondů.

Sklad a jeho okolí jsou kontaminovány pesticidními látkami, které se dnes často již nepoužívají anebo jsou pro svoji nebezpečnost pro lidské zdraví a životní prostředí zakázány. V mnoha případech v míře vyžadující podle české legislativy dekontaminaci, tedy přesahující tzv. limit „C“ Metodického pokynu MŽP ČR z roku 1996. „Toto opakované zjištění a fakt, že se pesticidy objevily už i v ekosystému Drnového potoka a stále unikají do studní v okolí, vedl ke vzniku petice Klatovy bez DDT, kterou dosud podepsalo 823 lidí,“ řekl na dnešní tiskové konferenci v Plzni předseda Arniky RNDr. Jindřich Petrlík při předání kopií petičních archů Doc. MUDr. Borisi Kreuzbergovi, CSc.

Vedoucí odboru životního prostředí Ing. Václav Liška uvedl, že v současné době již probíhá příprava zadání komplexní studie. Ta by měla být hotova na přelomu tohoto a příštího roku. "Jsou také zajišťovány vzorky, aby se zjistilo, zda nedochází k rozšiřování nebezpečných látek do okolí" uvedl Liška.

Majitel objektu Václav Rychtařík poděkoval zástupcům kraje za jejich postoj k této staré ekologické zátěži.

Arnika oznámila, že hodlá v petiční akci i nadále pokračovat. „Naším cílem je nyní dosáhnout alespoň toho, že bude konečně zpracován projekt sanace kontaminovaného objektu. Bez něj nelze uvažovat o úplném vyčištění tohoto místa od nebezpečných látek,“ definoval cíl petiční akce Mgr. Lukáš Matějka z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

Nová studie dnes prezentovaná Arnikou obsahuje také dosud nezveřejněné výsledky měření smetků z podlahy a omítky z budovy v Lubech na obsah látek jako DDT, lindan či hexachlorbenzen a rovněž na obsah dioxinů. „Analýza zpracovaná laboratoří Axys Varilab obsahuje pro Rychtaříkovi špatnou i dobrou zprávu. Co se týče metabolitů DDT a lindanu ukázala zatím nejvyšší hodnoty kontaminace těmito pesticidy, které se v jejich budovách naměřily od roku 2000. Ta dobrá zpráva je, že v případě dioxinů se jejich koncentrace ukázala být na úrovni hodnot běžných v půdách v České republice. I když jde zatím o jedinou analýzu, dioxiny by v Lubech nemusely být problém, přestože často doprovázejí kontaminaci organochlorovými pesticidy,“ shrnul výsledky dosud nezveřejněného rozboru Petrlík.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz