Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Izrael/Pásmo Gazy: Raketové útoky a dělostřelba zabíjí civilisty

31. 7. 2007 - PRAHA [Econnect/HRW]

Palestinské raketové útoky na izraelská města a izraelská dělostřelba na obydlená území v severní Gaze způsobily stovky obětí mezi civilním obyvatelstvem od září 2005. Kromě toho útoky vážně porušily zákony týkající se vedení války. Uvedla to organizace Human Rights Watch ve své zprávě.

Zpráva nazvaná Indiscriminate Fire: Palestinian Rocket Attacks on Israel and Israeli Artillery Shelling in the Gaza Strip dokumentuje, že jak palestinské ozbrojené skupiny tak izraelská armáda se při svých útocích nevyhýbaly civilnímu obyvatelstvu. Palestinské ozbrojené skupiny, včetně Hamásu, Islámského džihádu, Brigády Fatah’s al-Aqsa a dalších, uvedly, že úmyslné útoky na civilní obyvatelstvo s lokálně vyrobenými a vysoce nepřesnými raketami jsou odplatou za izraelské útoky – avšak útoky na civilisty jsou vždy ilegální.

„Strategii vzájemní odplaty nelze ospravedlnit tím, že druhá strana porušila zákony jako první: válečné zákony mají chránit civilisty za všech okolností,“ uvedl Joe Stork, zástupce ředitele pobočky HRW pro Blízký východ. „Jinak dojde k tomu, že se spirála násilí vymkne z pod kontroly tak jako se tomu stalo v Gaze a Izraeli.“

Během bojů mezi frakcemi Hamas a Fatah v Gaze pokračovali Palestinci v odpalování raket na Izraael. V květnu 2007 rakety zabily dva izraelské civilisty a 22 jich zranily. V červnu rakety zranily tři civilisty při útocích Islámského džihádu.

Izraelská armáda neútočila na pásmo Gazy od listopadu 2006, kdy zde byli zabiti 23 palestinští civilisté. Navzdory vlastnímu moratoriu tvrdí představitelé izraelské armády, že považují dělostřelecké útoky za legitimní odpověď na palestinské raketové útoky.

„Vůdci Hamásu by měli ukončit raketové útoky na izraelská města, zatímco Izrael by měl potvrdit svoje moratorium na dělostřelecké útoky v pásmu Gazy nebo alespoň mimo obydlené oblasti. Stejně tak Hamás by měl zajistit, že nebude docházet k žádným útokům blízko obydlených oblastí,“ uvedl Stork.

Od září 2005 do května 2007 vystřelily Palestinci téměř 2 700 raket na Izrael, přičemž zabili 4 a zranili 75 izraelských civilistů. V květnu 2007 mnoho obyvatel nejvíce bombardovaného města Sderot uprchlo kvůli útokům. Palestinské rakety zabily také nejméně 23 Palestinců, když dopadly ještě na palestinská území.

Během stejného období do května 2007 izraelská armáda odpálila téměř 15 tisíc střel do pásma Gazy, Palba zabila 59 osob a zranila 270, přičemž se většinou jednalo o civilisty.

Zpráva je založená na dvou terénních výzkumech v Izraeli a pásmu Gazy, kde experti HRW vedli více než 100 rozhovorů s obětmi útoků, svědky a dalšími osobami a sbírali fyzické důkazy. Experti se také setkali s palestinskými a izraelskými vojenskými a vládními vůdci.

HRW žádá Izrael, aby provedl nezávislé a komplexní vyšetření útoků z loňského roku, které vedly k moratoriu na dělostřelbu. Podle HRW by měl Izrael řádně potrestat všechny osoby, které jsou zodpovědné za útoky porušující válečné zákony.

HRW žádá palestinské představitele a vůdce jednotlivých frakcí, aby zamezili raketovým útokům na civilní obyvatele. Palestinské úřady by měly provést konkrétní kroky, které by měly zabránit těmto útokům na jejich teritoriu a vyšetřit a potrestat osoby zodpovědné za podobné útoky.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz