Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soutěž o Kyselou žábu už má první tipy na vítězky a vítěze

30. 7. 2007 - PRAHA [Econnect / Žába na prameni]

Do letošního ročníku soutěže Kyselá a Zlatá žába se scházejí první nominace: na Kyselou žábu 2007veřejnost zatím tipovala například hudebníka Gipsyho - Radka Bangu, psychiatra a publicistu Cyrila Höschla nebo Lucii Talmanovou. Nominovaní na Zlatou žábu, která je cenou za snahu, či pozitivní krok na poli prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže, jsou například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg či novinář Michal Komárek. Druhý ročník soutěže pro veřejnost Kyselá žába a Zlatá žába odstartoval v červenci.

O co Žábě na prameni vlastně jde? "Cílem soutěží o Kyselou a Zlatou žábu a o Zlatou divadelní žábu rozhodně není někoho poučovat, či vnucovat mu jiný názor. Naopak naším cílem je otvírat dialog, diskutovat a vidět problematiku rovných příležitostí mužů a žen z různých úhlů pohledu. Myslíme si, že kritiky, která neuráží, ale naopak otevírá nový prostor k zamýšlení, není nikdy dost," uvádí sdružení Žába na prameni, které soutěž pořádá..

Ocenění je dvojího druhu. Zlatá žába je cenou za snahy a úspěchy konkrétních lidí, kteří svými aktivitami a postoji pomáhají v prosazování myšlenky rovných příležitostí pro ženy a muže. V loňském ročníku soutěže cenu získali například redaktor pořadu Zátiší na Radiu 1 Josef Chuchma, novinář týdeníku Týden Martin Fendrych nebo dokumentaristka Olga Sommerová.

Kyselá žába je naopak symbolickým "napomenutím" za vyjadřování, které není vůči ženám nebo mužům tak docela fér. Cena je zároveň otevřenou nabídkou ke společnému hledání možností, jak věci měnit k lepšímu. Cenu Kyselá žába v minulém roce získal například premiér Mirek Topolánek a také ženy, které o sobě stále mluví v mužském rodě.

O Kyselou žábu se soutěží ve čtyřech kategorií: cenu mohou získat osoby z oblasti politiky; žurnalistiky; kultury, vědy nebo sportu; a zvláštní kategorie je pro sexistickou situaci ze života. Ocenění Zlatá žába se uděluje bez kategorií. Tipy je možné posílat na www.zabanaprameni.cz/kysela. Vyhlášení vítězek a vítězů proběhne na podzim opět na slavnostním, svérázném večeru, plném rovných příležitostí i humoru.

Soutěž Kyselá a Zlatá žába vyhlásilo vloni poprvé občanské sdružení Žába na prameni. Cílem soutěže je opět otevřít diskuzi nejen o správném, nediskriminujícím používání českého jazyka, ale také upozornit na jevy, výroky a situace, které nejsou vůči ženám nebo mužům fér. Dalším cílem je upozornit na dobrý příklad, pozitivní posun, "skok" ve vnímání rovných příležitostí žen a mužů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz