Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Skupina Gipsy.cz chce motivovat mladé Romy k úspěchu

30. 7. 2007 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

-Foto Gipsy.cz: Předávání cen Anděl-
-Foto Gipsy.cz: Předávání cen Anděl-
Členové úspěšné hudební skupiny Gipsy.cz chtějí svým příkladem motivovat mladé Romy k dosažení vzdělání a uplatnění na trhu práce. "Když jsem dokázal být úspěšný já, může to dokázat kdokoli z romské komunity. Rozhodli jsme se proto oslovit Romy a napomoci k řešení jejich neuspokojivé situace," řekl frontman Gipsy.cz, rapper Radoslav Banga při pondělním setkání s romskými aktivisty a ministryní Džamilou Stehlíkovou v Chomutově.

Hudebníci chtějí upozornit i na problematiku rovných šancí. Zástupci minoritních skupin, tedy například Romů, zdravotně postižených, sexuálních menšin či seniorů Bangu nominovali na ambasadora Evropského roku rovných příležitostí pro všechny.

"Od roku 1989 se v romské problematice příliš nezlepšilo. Nejsem politik, ale obyčejný člověk a hudebník. Jako takový se budu všemožně snažit o to, aby důstojnost, respekt, tolerance a morálka nebyla jen prázdnými slovy," uvedl Banga.

Stehlíková nominaci Bangy přivítala. "Potřebu tolerance a úcty k lidské důstojnosti bude sdělovat prostřednictvím bezprostřední formy umění, jakou je hudba. Existuje velká šance, že Gipsy.cz. osloví velkou část romské komunity, také ale majoritní společnost," podotkla.

Romský rapper Radoslav „Gipsy“ Banga se v novém projektu spojil s elitou romských spoluhráčů v čele s houslistou Vojtou Lavičkou a s nonšalantností a elegancí legendárních cikánských kapelníků mixuje výbušnou směs rapu, romské muziky, funky etna či popu, která kromě potřebné míry zdravé agresivity nepostrádá humor, nadhled a ironii. Talent Gipsyho ocenila i odborná veřejnost ve dvou nominacích na prestižní ceny, včetně Anděla, české obdoby Grammy.

Evropský rok rovných příležitostí pro všechny byl zahájen prvním Summitem rovnosti 30. a 31. ledna 2007 v Berlíně. Rok rovných příležitostí má za cíl zvýšit povědomí občanů Evropské unie o jejich právech na rovnoprávné zacházení a život bez diskriminace. Kampaň také zahájí velkou diskuzi o výhodách rozmanitosti jak pro jednotlivce, tak pro celé evropské společenství.

Aktivity, které během roku 2007 proběhnou, směřují k odstranění diskriminace, kterou někteří jedinci zakoušejí kvůli svému pohlaví, rasovému nebo etnickému původu, náboženskému vyznání, zdravotnímu postižení, věku nebo sexuální orientaci.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz