Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Klášter Chotěšov popáté ožije benefičním večerem

27. 7. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

-Foto Občanské sdružení Chotěšovská vlna-
-Foto Občanské sdružení Chotěšovská vlna-
Tradiční benefiční akce Večer pro klášter Chotěšov se již popáté uskuteční 4. srpna 2007 v prostorách kláštera nedaleko Plzně. Loňský ročník navštívilo rekordních 1500 návštěvníků. I letos se návštěvníci mohou těšit na pestrou směsici hudebních a divadelních vystoupení, přednášky, historický šerm nebo netradiční prohlídky klášterních prostor.

Benefiční Večer pro klášter Chotěšov již pět let nechává návštěvníky nahlédnout do historie kláštera nejen formou oživených prohlídek konventu a přednášek architekta Jana Soukupa a speleologa Josefa Řeháka mladšího. Dále je možné během večera navštívit vystoupení hudebních skupin, šermířské bitvy, hry pro děti, výstavy - pro tento rok například obrazy Adolfa Borna, klášterní muzeum, autorská čtení z knihy Vojtěcha Klimta o Karlu Krylovi, prohlídky barokních sklepení a v neposlední řadě okusit jedinečnou atmosféru kláštera.

„Akcí Večer pro klášter Chotěšov chceme veřejnost blíže seznámit se stavem této kulturní památky. Chceme přispět ke zviditelnění, propagaci a záchraně tohoto kulturního dědictví národa, které svým významem dalece přesahuje hranice regionu a dotýká se celého středoevropského prostoru,“ říká Stanislav Tomanec, předseda občanského sdružení Chotěšovská vlna, které akci již po léta zaštiťuje.

Chotěšovský klášter, ležící asi 20 km jihozápadně od Plzně, je jedním ze čtyř největších klášterů v západočeském regionu. V porovnání s nedalekými kláštery v Plasích, Teplé, či Kladrubech je ale právě ten chotěšovský nejvíce ohrožen. Na jeho devastaci mělo vliv několik faktorů. Patřilo mezi ně třicetileté působení československé armády, rozsáhlost tohoto stavebního komplexu, pro něž se hledá vhodné využití, ale také omezené finanční prostředky majitele kláštera, kterým je obec Chotěšov.

Tiskový mluvčí Chotěšovské vlny, Pavel Říha, dodává: „Celým programem chceme rozšířit povědomí a zájem veřejnosti i orgánů státní správy o této neprávem opomíjené památce. Touto akcí dojde nejen k oživení kláštera, ale také návštěvníci a sponzoři přispějí k jeho obnově, jelikož výtěžek bude určen na údržbu klášterních zahrad.“

Výtěžky každoročních benefičních večerů jsou použity pro nákup pracovního náčiní pro brigády, pro zlepšení podmínek pro brigádníky nebo na zajištění dalších ročníků akcí. Část letošního výtěžku půjde na akci "Kup si své okno", která již několik let v klášteře probíhá.

Ohrožení kláštera dokládá i fakt, že v roce 2003 zařadila americká nadace World Monuments Fund (WMF), zabývající se ochranou světového kulturního dědictví, klášter Chotěšov mezi 100 nejohroženějších památek světa. Klášter, který je podle nadace v ubohém stavu kvůli nedostatku údržby, se tak ocitnul na „černém“ seznamu vedle takových památek, jako je Velká čínská zeď nebo Traianův přístav u Říma.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz