Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika: Stromy u silnice z Třeště do Růžené by padnout neměly

27. 7. 2007 - JIHLAVA [Arnika - Centrum pro podporu občanů]

-Alej z Třeště do Růžené - významný krajinný prvek a biotop. Foto Jana Vitnerová -
-Alej z Třeště do Růžené - významný krajinný prvek a biotop. Foto Jana Vitnerová -
Ministerstvo životního prostředí bude znovu rozhodovat o osudu aleje u silnice z Třeště do Růžené, jejíž kácení zastavila Česká inspekce životního prostředí. Rekonstrukce vozovky je již hotová, ale někteří lidé se přesto snaží stromy z aleje odstranit s odůvodněním, že u silnice vadí. "Nepochybuji o tom, že spor s inspekcí vyhrajeme," prohlásil například starosta Růžené František Trojan pro Jihlavský deník z 20. července 2007. On také podal odvolání proti jejímu rozhodnutí.

„Nemyslím si, že stromy ohrožují bezpečnost na nové vozovce. Měly by být zachovány,“ namítá Ing Jana Vitnerová z jihlavské Arniky. „Cesta je široká přes čtyři metry, není problém se vyhnout např. traktoru. Kdo zvolí jinou techniku jízdy, než na dálničním přivaděči, a bude střízlivý, dojede do Růžené bez nehody,“ dodává. Pokácení stromů si zdaleka nepřejí ani všichni obyvatelé Růžené.

Jako problém vidí Arnika také možné poškození kořenů lip v obci Růžená. „Při rekonstrukci vozovky byl asfaltový koberec položen až těsně ke kmenům některých stromů a to ohrožuje jejich zdravotní stav. Přitom na rozšíření vozovky by se našlo místo na opačné straně,“ říká Vitnerová. Na odborném posouzení nyní pracují odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny v Havlíčkově Brodě. Pokud zjistí. že jsou stromy ohroženy, zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty.

foto: Arnika, Jana Vitnerová

Letos v březnu bylo v aleji zbytečně pokáceno patnáct zdravých stromů. Některé měly obvod kmene téměř čtyři metry a mohly být i dvousetleté. Na jejich hodnotu se však nikdo neohlížel, nebylo počítáno ani s náhradními výsadbami. Protože kácení probíhalo bez platného povolení, České inspekce životního prostředí je zastavila.

Krásné aleje a stromořadí patří ke Třešti stejně, jako známé betlémy. Sázet stromy začal pravděpodobně baron Wenzel von Strabach, který získal třešťské panství v roce 1844. U třešťského zámku založil anglický park, který je dnes cenným arboretem. Řady stromů, které dal tehdy vysadit u cest v okolí města, nyní zdobí krajinu a chrání naučné a cyklistické stezky. Několik jich vede až pod horu Špičák s pralesem na vrcholu.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz