Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Počtvrté hostí Třebíč festival židovské kultury Šamajim

26. 7. 2007 - TŘEBÍČ [Econnect]

-Foto Šamajim-
-Foto Šamajim-
Šamajim Třebíč 2007 – festival židovské kultury, tak zní oficiální název 4. ročníku významné kulturní akce. Také letos se v Třebíči uskuteční zajímavé koncerty, přednášky, divadelní vystoupení, ukázky izraelského tance či ochutnávka židovského cukroví. Festival proběhne ve dnech od 2. do 4. srpna 2007 v židovské čtvrti v Třebíči.

V Třebíči v minulosti žila velmi početná a významná židovská komunita. Její existenci dodnes připomíná velký židovský hřbitov a především pro město typická židovská čtvrť (největší zachovalá v ČR) se dvěma synagogami. V roce 2003 byla tato židovská čtvrť zařazena společně s několika dalšími místními památkami na prestižní seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Již o rok později se ve městě uskutečnil 1. ročník festivalu židovské kultury Šamajim (česky nebesa), který má připomenout existenci významné židovské obce v tomto západomoravském městě. Loňský ročník pak přilákal přes 2000 návštěvníků a minimálně stejný počet lze očekávat i letos.

Záštitu nad festivalem převzal Arnošt Lustig

Již podruhé nad festivalem převzal záštitu známý spisovatel Arnošt Lustig, což je pro akci samotnou velkým oceněním. On sám bude hned první festivalový den ve čtvrtek 2. srpna besedovat s návštěvníky, stejně jako tomu bylo i v loňském roce. Festival je sice tentokráte kratší než při minulých ročnících, programově však není vůbec o nic ochuzen. Nabídne tedy jako při těch předešlých velmi zajímavý pohled na židovské zvyky, náboženství, kulturu i památky.

Festivalové dění se opět soustředí především do Zadní synagogy, ale i na další místa židovské čtvrti či na židovský hřbitov. Během tří festivalových dnů tak lze poznat mnohé z života Židů a nahlédnout do její duchovní a kulturní podstaty. Nebude chybět ani ochutnávka typického židovského cukroví či košer vína.

Nabitý program tří festivalových dní

Programové schéma festivalu Šamajim 2007 do značné míry vychází z minulých ročníků. Tentokráte je ovšem rozdělen jen do tří dnů, při předešlých ročnících trvala akce i celý týden. Návštěvníci však přesto ochozeni nebudou. Hlavním tahákem prvního festivalového dne je nepochybně osobnost Arnošta Lustiga. Týž den lze shlédnout i ukázku židovského tance či se zaposlouchat do židovské hudby. Populární herec Bořivoj Navrátil pak bude číst povídky z knihy Ephraima Kishona.

Hlavním magnetem druhého festivalového dne pro návštěvníky zřejmě představuje Sudoku dávných časů – oblíbený hebrejista a herec Achab Haidler bude na Židovském hřbitově před zraky návštěvníků luštit nápisy z náhrobních kamenů. V sobotu 4. srpna se do zadní synagogy vrátí třebíčská tóra, její svitek sem přinese rabín Larry Tabick z Londýna. Kromě jiného také proběhne soutěž o nejkrásnější obrázek z židovským námětem. Zájemci, kteří si s sebou přinesou spacák pak mohou třeba také strávit noc přímo v synagoze.

Na ženské galerii Zadní synagogy je možno vidět také model židovského města dle jeho podoby z poloviny 19. století. K vidění a slyšení toho bude během třídenního festivalu i letos skutečně dost. Více informací o festivalu a jeho kompletní program na www.samajim.cz.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz