Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

WWF zveřejnilo seznam třiceti „nejšpinavějších“ evropských elektráren

25. 7. 2007 - PRAHA [Econnect/WWF]

-foto-
-foto-
Nový seznam třiceti evropských elektráren s nejvyššími emisemi CO2 zveřejnila ekologická organizace WWF. Seznam nazvaný „Dirty Thirty“ vedou řecké elektrárny Agios Dimitrios a Kardia patřící společnosti DEH, následuje je německá elektrárna Niederaußern patřící společnosti RWE. Na dvanáctém místě se umístila české elektrárna Prunéřov patřící společnosti ČEZ.

V roce 2006 byla třicítka nejšpinavějších elektráren zodpovědná za 393 milionů tun emisí CO2, což odpovídá zhruba 10% všech emisí CO2 vyprodukovaných v rámci EU.

Všechny elektrárny na seznamy vyrábějí energii spalováním uhlí, přičemž první desítka včetně Prunéřova spaluje hnědé uhlí, které obzvláště intenzivně produkuje emise CO2. Vzhledem k tomu, že emise CO2 jsou považovány za hlavní příčinu globálního oteplování a devastace klimatu, je nezbytné zpřísnit systém obchodu s povolenkami na emise, aby jeho efekt směřoval k větším investicím do výstavby čistších a účinnějších elektráren.

„Fakta hovoří jasně. Energetický průmysl musí ukončit provozování špinavých tepelných elektráren co nejdříve. Dosáhnout by se toho mělo prostřednictvím přísnějšího systému obchodování s povolenkami na emise, jehož cílem je snížení evropských emisí o 30% do roku 2020,“ uvedl Stephan Singer z WWF.

Organizace WWF sestavila žebříček na základě analýzy dat zveřejněných v evropském registru emisí, který administruje Evropská komise. Experti WWF zpracovali seznam na základě poměru absolutních emisí CO2 vůči tepelné účinnosti elektráren.

Většina elektráren na seznamu je umístěna v Německu a ve Velké Británii (každá země 10 elektráren), následuje Polsko (4 elektrárny). Většinu těchto 30 elektráren provozují pouze 4 společnosti. Více než polovinu ze seznamu provozuje společnost RWE (Německo), Vattenfall (Švédsko), EDF (Francie) a EON (Německo). RWE a Vattenfall patří také mezi největší evropské znečišťovatele klimatu.

„Nemůžeme tolerovat energetický průmysl, kde bohatnou největší znečišťovatelé. EU musí zajistit, aby bylo pro společnosti bylo ekonomicky výhodnější provozovat čisté elektrárny,“ dodal Singer.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz