Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přátelé podlipnických kostelů zachraňují na Vysočině vzácné památky

25. 7. 2007 - LIPNICE N. SÁZAVOU [Econnect]

Občanské sdružení Přátelé podlipnických kostelů se zabývá péčí o polozapomenuté cenné středověké památky na Vysočině. Sdružení vzniklo před šesti lety a soustřeďuje se především na záchranu a obnovu tří vzácných kostelů v okolí Lipnice nad Sázavou.

Vzácným památkám již nehrozí bezprostřední zkáza

Parta nadšenců se za pomoci jednotlivých dárců, sponzorů a dalších zájemců o památky soustřeďuje především na záchranu tří velmi cenných kostelů. Jedná se o kostely svatého Martina v Dolním Městě, svaté Markéty v Loukově a svatého Jiří v Řečici. Jde o jedinečné, přitom dlouhá léta chátrající stavby se vzácnými gotickými malbami v interiérech. Díky aktivní činnosti sdružení byly v minulých letech provedeny mnohé nutné stavební práce, které zamezily dalšímu chátrání a dost možná i úplné zkáze těchto sakrálních staveb.

„Ani jednomu z kostelů v současné době již naštěstí nehrozí bezprostřední zřícení. Statika středověkých objektů je totiž často lepší než u novodobých staveb. Vlhkost a plísně však stále narušují vzácné gotické nástěnné malby v interiérech. V minulých třech letech byly provedeny dost zásadní opravy. Postupně jsou budovány odvodňovací systémy, nástěnné malby byly odborně zakonzervovány,“ popisuje současný stav vzácných památek Líza Machoninová, předsedkyně sdružení a jedna z jeho zakládajících členek.

Přesto však ještě zbývá vykonat mnoho práce k tomu, aby se zmíněné památky opět po dlouhé době dostaly do žádoucího stavu a mohly sloužit svému tradičnímu účelu.

Aktivita přináší viditelné výsledky

Díky činnosti sdružení si vzácných památek začali více všímat i místní občané. Mnozí z nich pomáhají jak přímo při opravách, tak i finančně. Také orgány místních samospráv se začaly v posledních letech více než dříve zajímat o stav kostelů a pomáhat při postupném uvádění do původního stavu. Celková rekonstrukce stavby z období středověku je ale vždy během na dlouhou trať.

„Minulý rok byl pro nás velmi náročný. Věnovali jsme se větším opravám a také náročnějším rekonstrukcím. Ty nás samozřejmě stály mnoho úsilí, peněz i času. Pro tento rok tak nemáme prostředky na velké akce. Přesto opravy postupně dál pokračují. Letos se věnujeme menším opravám a úpravám, které jsou často vidět více než ty velké. Třeba různé truhlářské práce, bílení a podobně,“ popisuje aktuální činnosti sdružení Líza Machoninová.

Sdružení ale kromě hledání prostředků na opravy a oprav samotných vyvíjí i jiné aktivity. Zejména pořádá pravidelně akce pro širokou veřejnost. Během roku se koná hned několik zajímavých akcí. V dubnu jde o tradiční Svatojiřskou pouť, kromě ní se konají i pouť svatomarkétská a svatomartinská. Na podzim pak Den pro podlipnické kostely.

Finančně velmi náročné loňské opravy však nadělaly sdružení i starosti. Vznikl díky pracem na víc (u oprav historických staveb je to vcelku běžná věc) dluh ve výši půl milionu korun. Potenciální dárci tak mohou pomoci záchraně vzácných památek třeba i drobným finančním příspěvkem na účet sdružení. Číslo účtu je – 1941236028/2400. Více informací o činnosti sdružení lze nalézt na jeho webových stránkách www.kostelni.duch.cz.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz