Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Říman vládě potvrdil, že se v zimě spletl. Prakticky

23. 7. 2007 - PRAHA [Hnutí Duha]

-Foto Barbara Stoessel-
-Foto Barbara Stoessel-
Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman se před několika měsíci spletl, když vyvolal obavy svou zprávou, že České republice během několika let hrozí nedostatek elektřiny. Vyplývá to z Římanovy vlastní zprávy, kterou předložil vládě a jejíž kompletní znění Hnutí DUHA získalo s pomocí zákona o svobodě informací. Ministr totiž v analýze uvádí, že Česká republika bude v letech 2008–2012 naopak vyvážet průměrně 18 terawatthodin elektřiny.

To je razantní nárůst – o více než čtyřicet procent oproti dnešku. Čistý export elektřiny v roce 2006 činil 12,6 TWh. Nejde ovšem o úplné překvapení. Stejnou prognózu uvedl už dříve v dopise Hnutí DUHA ředitel ministerského odboru elektroenergetiky.

Ale Martin Říman v únoru oznámil, že Česká republika kolem roku 2010 začne mít deficit elektrické energie a bude muset dovážet. „Už na přelomu desetiletí…budeme spotřebovávat víc elektřiny, než dokážeme vyrobit“, řekl. Varování tehdy vyvolalo velkou pozornost. Ministr posléze stejnou prognózu vícekrát zopakoval.

Výroky ministra Martina Římana a jeho náměstka Tomáše Hünera ze zimy a jara:

  • „V současnosti máme elektřiny nadbytek a asi jednu čtvrtinu produkce dokonce vyvážíme. Už na přelomu desetiletí ale budeme spotřebovávat víc elektřiny, než dokážeme vyrobit“ – Martin Říman, Právo 7. února 2007
  • „podle některých odhadů lze vyrovnání výroby a spotřeby očekávat v letech 2009-2012“ – Martin Říman, prezentace na Žofínském fóru 6. února
  • „v oblasti elektrické energie je ČR v této chvíli relativně bezpečná…Zcela to přestane platit zhruba v letech 2011–2012, kdy se výroba a spotřeba energie v ČR zhruba vyrovnají…Případný deficit elektrické energie tak nebude s vysokou pravděpodobností okolo roku 2012 odkud dovézt.“ – Tomáš Hüner, Hospodářské noviny 2. května 2007.

Česká republika je už dnes třetím největším čistým vývozcem elektřiny na světě a druhým největším v Evropě (po Francii).

Petr Holub, vedoucí programu Energie v Hnutí DUHA, řekl: „Osmnáct terawatthodin vývozu nejenže není žádný deficit. Je do dokonce asi o dvě pětiny větší export než loni. Z takového rozporu se nelze vymluvit. Obojí nemůže být pravda. Ministr Říman si prostě vymyslel bezprostřední krizi, aby získal dost alarmující argument pro vystěhování severočeských obcí, které stojí v cestě uhelným dolům. Ano, razantní nárůst vývozu také nevypadá moc věrohodně. Elektrárny skutečně pomalu dožívají a bude potřeba je postupně nahrazovat – částečně novými čistými nebo čistějšími zdroji, částečně snižováním energetické náročnosti. Ale žádná krize a nedostatek elektřiny za tři roky zkrátka nehrozí.“


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz