Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

„Sluneční taxikář“ na cestě kolem světa

17. 7. 2007 - PRAHA [Ekolist / Econnect]

Video obsah

Solární automobil, který minulý týden zaparkoval před budovou pražské elektrotechnické fakulty ČVUT švýcarský dobrodruh Louis Palmer, není žádné nedochůdče určené do laboratorních podmínek. Cílem Palmerovy expedice není totiž nic menšího než cesta kolem světa a vůz musí vydržet nástrahy přibližně 50 000 km. A to vše bez použití fosilních paliv.

Sluncem poháněné auto se skládá z bateriového elektromobilu a pět metrů dlouhého přívěsu se solárními články. Ty umožňují za jízdy akumulovat sluneční energii a dají se i naklánět vzhledem k poloze slunce. Vůz byl vyprojektován ve čtyřech švýcarských vědeckých institutech.

Energie, kterou auto spotřebuje, pochází cca z 50 % přímo ze solárních článků na přívěsu, zbytek zajistí baterie, které Palmer dobíjí z běžné elektrické sítě. Aby byl vůz zcela poháněný sluncem, vyrábí kolektory umístěné na střeše soukromého domu Louise Palmera a také na střeše firmy Swisscom elektřinu, která pokryje spotřebu baterií. Solární panely dodávají proud do běžné rozvodné sítě ve stejné výši, jakou pak Palmer kdekoli na světě spotřebuje na znovunabití baterií. Trasa vozidla je také naplánovaná z velké části po solárních farmách.

Denní dojezd vozidla činí asi 350 km, nejvyšší rychlost je 90 km/hod., s přívěsem řidič jede šedesátkou. Vozidlo funguje vlastně jako solární taxík, protože Palmer bude po cestě přibírat spolujezdce. Volant je umístěn na posunovatelné konzoli, proto si i pasažéři mohou vyzkoušet, jaké to je řídit solární vůz. V expedici je i doprovodné vozidlo pro případ technických závad. Palmer už vůz otestoval během cesty do Španělska a neměl s ním žádný problém.

Solartaxi, foto: Econnect, Václav Klinkera

Expedice začala 3. července ve švýcarském Luzernu a pokračuje směrem na východ. Prvním pasažérem na palubě solárního taxíku byl vzduchoplavec Bertrand Piccard, který chce v roce 2011 obletět svět v solárním letadle „Solar Impuls“.

„Cílem expedice,“ říká propagátor sluneční energie, “je poukázat na to, že technologie udržitelného rozvoje už jsou připraveny pro každodenní použití. Navíc jde o způsob, jak se bránit proti změnám klimatu. Pokud půjde vše podle plánu, stane se solární taxík prvním motorovým vozidlem, které objede svět bez použití fosilních paliv.“

Přednáška na elektrotechnické fakultě byla jednou z mnoha, kterými chce Palmer po cestě oslovovat veřejnost. Průběh expedice může každý sledovat i na internetu, kde naleznete jak blog spravovaný posádkou (http://solartaxi.blueblog.ch/), tak domácí stránku expedice (http://solartaxi.divio.ch/).

S pomocí občanského sdružení Elektromobily, které zajišťovalo průjezd Českou republikou, navštívila expedice ještě Jihlavu a Brno a poté zamířila do Vídně.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)


Pavel Fojtík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 7. 2007
Odkaz na vice infoIng. Voltsahlo

Související odkazy

Doporučujeme ...


ZPRAVODAJSTVÍ ze světa NNO
: zprávy - tiskové zprávy - názory a komentáře - témata+kauzy

Občanská společnost - návod k použití
Občanská společnost - návod k použití - www.obcan.ecn.cz
Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU

Press servis - snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií
Služba Press servis + manuál Jak spolupracovat s médii

ikona Kormidlo.cz
www.Kormidlo.cz

ikona Dobrovolnik.cz
www.Dobrovolnik.cz

Obec konzultantů pro neziskový sektor

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz