Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Češi a Češky už na dálku adoptovali více než 20.000 dětí

13. 7. 2007 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

-Zambie-
-Zambie-
Češi a Češky už "adoptovali" více než 20.000 dětí z chudých zemí Afriky, Asie nebo východní Evropy. Obliba sponzoringu dětského vzdělání vzrostla zejména v posledních sedmi letech, řekla vedoucí projektu Jarmila Kabátová z Arcidiecézní charity Praha.

Právě charita s touto formou rozvojové pomoci přišla v Česku jako první, už v roce 1993. Od té doby prostřednictvím dárců z České republiky umožňuje vybraným dětem získat vzdělání přímo v jejich přirozeném kulturním prostředí a tím i dalšími projekty zároveň podporuje rozvoj celé komunity. Na dnes již běžně užívaný termín "adopce na dálku" má dokonce copyright.

Výhodou je adresnost, vysoká efektivita, transparentnost a trvalost výsledků tohoto způsobu rozvojové spolupráce. Na rozdíl od velkých rozvojových projektů mají adopce na dálku tu výhodu, že člověk, který se rozhodne sponzorovat jedno konkrétní dítě třeba v Ugandě, má přehled, na co jeho peníze jdou. "Adoptivní rodiče", kteří přispívají zhruba 6000 korun ročně, dostávají pravidelně dopis od dítěte, jeho vysvědčení i fotografii.

V současné době projekt adopce na dálku pomáhá prostřednictvím dárců - "adoptivních rodičů" - více než 14.000 dětem v Indii, Ugandě, Litvě, Bělorusku, Thajsku, Kazachstánu a Zambii. Jedná se o děti z nejchudších rodin, často sirotky, které z finančních důvodů dříve nemohly chodit do školy.

"Adoptivním rodičem" se může stát nejen jednotlivec, ale i rodina, skupina přátel, třída, škola nebo firma. Za roční částku 4.900 Kč (Indie), 6.900 Kč (Litva a Bělorusko), 7.000 Kč (Uganda), 5.500 Kč (Thajsko), 6.500 Kč (Kazachstán) a 5.000 Kč (Zambie) získá dítě školné, školní pomůcky, uniformu a základní zdravotní péči. 20 % příspěvku podporuje prostřednictvím menších i větších projektů rozvoj komunity, ve které dítě žije - například kurzy alfabetizace pro rodiče či opatrovníky dětí, rekonstrukce škol a další.

Charita se zaměřuje také na komunitní projekty, z fondu adopcí na dálku se podporuje místní zemědělství nebo výstavba sociálních zařízení, poskytují se též půjčky rodičům na drobné podnikání. V rámci jednoho z těchto projektů v roce 2006 čeští dárci půjčili peníze 40 matkám v jihoindických státech Tamilnád a Karnátaka. Samoživitelky, z nichž čtyři jsou matky dětí sponzorovaných Čechy, využily peníze na chov koz.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz