Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Během 8. ročníku Akce cihla v Praze se prodalo téměř 15 000 benefičních cihel

12. 7. 2007 - PRAHA [Econnect]

Celonárodní benefiční sbírka pro podporu lidí s mentálním postižením se v letošním roce konala v deseti krajích ČR. V pátek 13. července, po více než dvou měsících nepřetržitého působení, se i v pražských ulicích ruší prodejní stánky a odvážejí věže prodaných benefičních cihel. Posledními městy, kde Akce cihla zůstane ještě do konce měsíce, jsou Hluboká nad Vltavou a Jindřichův Hradec.

V letošním roce Akce cihla probíhala v deseti krajích ČR, přičemž prodej benefičních cihel se odehrál na ulicích 21 měst. Jednotlivé kraje byly koordinovány vždy místními sdruženími a také výtěžky jejich činnosti poputují do místních chráněných bydlení či dílen.

„Tento systém se nám osvědčil již v minulém roce, proto jsme letos oslovili ještě více měst. Akce cihla je sice primárně řízena z Prahy - hlavním organizátorem je občanské sdružení Portus Praha, ale konkrétní práci již odvádí pořádající subjekty v regionech, kde se koná. Výhodou takto řízeného projektu je to, že získá celonárodní charakter a je zajímavý i pro velké sponzory a media,“ říká Tomáš Masopust, hlavní koordinátor sbírky.

Průběh pražské Akce cihla

Prodej speciálních benefičních cihel na pěti stanovištích byl i letos základním pilířem tradiční Akce cihla. Každý, kdo si nadační cihlu zakoupil, přispěl stokorunou na výstavbu chráněného bydlení pro mentálně handicapované občany. Zakoupenou cihlu si mohl dárce buď odnést domů jako upomínku na svou pomoc druhým, nebo ji přímo u stánku symbolicky přiložit na stavbu zdejší věže – originálního poutače prodejního místa. Prodejní stánky stály v ulici Na Příkopě, ve Františkánské zahradě, v ulici Nádražní u metra Anděl, Na Kampě a na Tylovo náměstí u metra I. P. Pavlova.

Akci cihla opět doprovázela řada doprovodných akcí - od autogramiád patronů akce, malování na cihly až po happeningy nebo benefiční divadelní představení, které již každoročně věnuje Akci cihla Studio Dva a jehož výtěžek je násoben díky Nadaci Divoké husy.

Herečka Anna Šišková, jedna z patronek letošního ročníku sbírky, vysvětluje: „Myslím, že mám povinnost využít své popularity na pomoc lidem, kteří to potřebují. Navíc Akce cihla je nepřehlédnutelná akce se silně lidským podtextem.“

Letošní výtěžek za prodej cihel vynesl pražské Akci cihla 1 455 500 korun, to znamená, že bylo prodáno rekordních 14 555 cihel.

Cíl Akce cihla v Praze

Cílem letošní sbírky v Praze bylo podpořit dokončení třetího objektu v obci Slapy, ve kterém vznikne chráněné bydlení pro samostatnější klienty s mentálním postižením. Stavba tohoto nového domu „Na Vyhlídce“ byla slavnostně zahájena 4. října 2006. Dokončení projektu je plánováno na konec letošního roku. Celkový rozpočet činí cca 7 miliónů Kč, přičemž projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Část výtěžku bude použita i na rozšíření pracovního centra Slapy, kde se již několik let vyrábí nakládané hermelíny a v současné době se provoz rozšiřuje i na další „pochutiny“, které budou distribuovány pod značkou Dobroty s příběhem. Noví klienti chráněného bydlení tak budou mít větší příležitost realizovat se i po pracovní stránce.

„Pražský stánek Akce cihla v ulici na Příkopě, který v dnešních dnech sklízíme, byl jedním z posledních, kde sbírka běžela i v prázdninovém termínu. Posledními městy, kde Akce cihla zůstane ještě do konce měsíce, jsou Hluboká nad Vltavou a Jindřichův Hradec,“ uzavírá Tomáš Masopust.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz