Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kaufland v Domažlicích má stavební povolení i přes nadlimitní hluk

11. 7. 2007 - DOMAŽLICE [Děti Země]

-foto-
-foto-
Stavební úřad v Domažlicích vydal stavební povolení pro obchodní centrum Kaufland, ačkoliv přivede další automobilovou dopravu do ulice Komenského, kde jsou již dnes překračovány hygienické limity pro hlukovou zátěž. Plzeňská pobočka Dětí Země podala proti stavebnímu povolení odvolání ke Krajskému úřadu Plzeňského kraje.

„Stavební úřad v Domažlicích podle našeho názoru selhal. Povolení pro stavbu, která zvýší překročení hygienických limitů pro hluk, není v souladu se zákonem možné vydat. Kromě škod na životním prostředí by stavba znamenala i hazardování se zdravím obyvatel – dlouhodobé vystavení nadměrnému hluku může totiž způsobit zdravotní problémy,“ vysvětluje Martin Hyťha, proč se Děti Země proti stavebnímu povolení odvolaly.

„Zcela neuvěřitelný je pak postup hygienické stanice, která má ochranu zdraví před hlukem na starosti. Přesto vydala souhlasné stanovisko, v němž zohlednila jen hluk ze vzduchotechniky supermarketu, ale vůbec se nezabývala nárůstem hluku ze zvýšeného počtu aut v ulici,“ doplňuje Hyťha. Již dnes dosahuje hluková zátěž v ulici Komenského až 73 decibelů, nejvyšší hygienický limit je 70 dB.

Kromě Dětí Země podalo odvolání i místní občanské sdružení TUSTA. „Projekt, podle kterého by měla být stavba realizována, je určen pro výstavbu na zelené louce a nikoliv v historickém centru města na samé hranici městské památkové rezervace. Kromě nadměrné hlukové zátěže by stavba do města přinesla také neúměrný nárůst dopravy.

S ohledem na to, že se v těsné blízkosti nacházejí dvě školy a hřiště, ke kterému má přiléhat parkoviště, je tento projekt od samého začátku nezodpovědným hazardem jak investora, tak všech zúčastněných, stavební úřad nevyjímaje. Ani slibované pracovní příležitosti nejsou argumentem pro tento projekt – na každá dvě vzniklá pracovní místa v supermarketu připadají tři zaniklá v malých obchodech,“ říká Daniel Balcar ze sdružení TUSTA.

Na stejný problém, tedy neúnosný hluk z automobilové dopravy, upozorňují Děti Země i u záměru výstavby obchodního centra Hornbach v Plzni u Prazdroje. Stejně jako Kaufland v Domažlicích připravuje tuto stavbu firma InterCora.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 4. 2008

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz