Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pětadvacet tisíc dětí je na skautských táborech nebo se na ně chystá

10. 7. 2007 - PRAHA [Econnect / Junák]

Schopnost postarat se o sebe, umět se prosadit v kolektivu a pracovat v týmu si přivážejí děti ze skautských táborů. Program je postaven tak, aby děti na táborech nejen odpočívaly, hrály si a sportovaly, ale aby skutečně prožily sounáležitost s přírodou i táborovým kolektivem. Letos se skautských táborů zúčastní přes 25 000 dětí pod vedením téměř 7 000 dospělých.

„Tábor je pro vedoucí završením celoroční činnosti a pro děti sledem neobvyklých prožitků. Desetiletý kluk se ocitá v jiném světě, maminka daleko, ruch a služby velkoměsta také. Je to obrovská škola odpovědnosti, samostatnosti, sounáležitosti a týmových dovedností,“ říká o táborech svého oddílu čtyřiadvacetiletá vedoucí Barbora Kolářová z Prahy.

Celkem se v létě uskuteční přes 1000 skautských táborů. Většina z nich jsou stálé s podsadovými stany nebo indiánskými tee-pee. Skautské oddíly také pořádají často expedice či výměnné pobyty do zahraničí, jezdí na vodu, raftovat, oblíbené jsou cykloexpedice nebo putovní tábory.

Letos se 300 skautů a skautek z celé ČR chystá na setkání skautů z celého světa do Anglie. „Jamboree nepřináší jen hry, sporty, dovednosti a zpěv, ale je založeno na poznávání nových přátel napříč národy, náboženstvími i etnickými skupinami. Zakladatel skautingu lord Baden-Powell sobě i jiným chtěl ukázat, že to, co se nedaří dospělým – domluvit se – dokáží mladí lidé,“ vysvětluje smysl setkání Pavel Trantina, zahraniční zpravodaj Junáka.

Tábor – završení celoroční činnosti skautů

Skautské tábory jsou určené především pro děti, které navštěvují oddíly pravidelně v průběhu roku. Tábor je vrcholem jejich činnosti. Děti nejezdí na tábor s nikým cizím, ostatní účastníky i své vedoucí dobře znají. Průměrná délka skautského tábora je 16 dní. Pro mladší děti tábor trvá zpravidla dva týdny, pro starší tři i čtyři týdny. Průměrná cena třítýdenního tábora se pohybuje mezi 1900 a 2400 korunami.

O děti se na táborech starají skautští vedoucí s náležitou kvalifikaci. Vedoucí tábora musí mít složené vůdcovské zkoušky, které představují zvládnutí oborů jako je pedagogika, psychologie, právo, hospodaření, zdravověda, metodika, tělovýchova a další. Bez této kvalifikace nelze uspořádat skautský tábor. I z těchto hledisek se jeví jako nejspolehlivější tábory organizací, které s dětmi pracují celoročně.

Skauting je největší výchovné hnutí pro děti a mládež na světě, zaměřené na všestranný rozvoj osobnosti mladých lidí. Hlásí se k němu cca 40 milionů dětí a mladých lidí z téměř všech zemí světa. Junák – svaz skautů a skautek má 46 tisíc členů a je největší organizací dětí a mladých lidí v České republice. Čtyři tisíce dospělých pracují jako vedoucí skautských oddílů a další dva tisíce zajišťují podpůrné činnosti; činnost dospělých ve skautingu činí za rok minimálně dva miliony hodin dobrovolnické práce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz