Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Po sedmi letech byl zakončen projekt mateřských školek v Ingušsku

10. 7. 2007 - PRAHA [Econnect / Charita ČR]

-Školka Solnyshko (Sluníčko) v táboře Razcvět v regionu Slepcovskaja. Foto: archiv Charity ČR-
-Školka Solnyshko (Sluníčko) v táboře Razcvět v regionu Slepcovskaja. Foto: archiv Charity ČR-
Charita zakončila po sedmi letech provoz mateřských školek pro děti postižené válečným konfliktem v Čečensku a Ingušsku. Během sedmiletého období byla více než třem tisícům dětí poskytnuta péče, předškolní vzdělání a profesionální pomoc psychologů, kteří pracovali nejen s dětmi, ale i jejich rodiči. Poslední den měsíce června byl projekt mateřských školek podle plánu zakončen a poslední čtyři mateřské školky byly uzavřeny.

Podle koordinátora projektu předškolního vzdělávání Salmana Arsabieva byla péče poskytnuta nejen zdravým dětem, ale do programu byly zahrnuty i děti se speciálními potřebami, s tělesným postižením či duševními poruchami. Zaměstnancům Charity ČR se podařilo výrazně pozitivně posunout myšlení rodičů, pedagogů i pomocných pracovníků, že i postižené dítě se může cítit příjemně a přirozeně ve společnosti ve zdravých dětí.

Charita Česká republika je jedinou českou humanitární organizací trvale sídlící v Ingušsku od roku 2000. Uzavřením posledních čtyř mateřských školek v Ingušsku však působení Charity ČR na severním Kavkaze nekončí. Česká Charita v Čečensku nadále provozuje jídelnu pro sociálně slabé v Grozném, pokračuje také činnost projektů Podpora lidí, kteří žijí s HIV/AIDS, Konzultační centra v Grozném (jsou celkem čtyři) a podpora venkovských komunit, a projekty Předškolní výchova dětí a Individuální pomoc dětem.

Kromě provozování mateřských školek, dodávek pedagogických pomůcek a výcviku učitelů a metodologů se Charita věnuje také opravám budov předškolních institucí. Konzultační centrum, otevřené v Grozném počátkem roku 2004, poskytuje informace, právní a sociální konzultace a přímou finanční pomoc obyvatelům země těžce postižené válkou a navrátilcům do čečenské metropole, pro něž je orientace v rozbombardovaném městě mimořádně obtížná. Sociální služby poskytované konzultačním centrem byly v dubnu 2004 doplněny jídelnou, nabízející teplé obědy sociálně nejslabším obyvatelům Grozného.

Ve volnočasovém centru pro děti s postižením zraku mohou handicapované děti navštěvovat doučovací a zájmové kroužky a trávit čas ve společnosti vrstevníků. Individuální psychologická podpora pomáhá dětem žijícím po dlouhou dobu v izolaci k začlenění do společnosti.

Sociálně slabé a handicapované děti podporuje Charita také prostřednictvím programu Přímá podpora čečenských dětí. Pravidelný příspěvek sponzorů z České republiky je předáván vyškolenou sociální pracovnicí přímo rodinám “adoptovaných“ dětí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz