Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Organizace vyzvaly ministra financí k navýšení rozvojové pomoci

9. 7. 2007 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

České humanitární organizace vyzvaly v otevřeném dopise ministra financí, aby nesnižoval příspěvky na zahraniční rozvojovou spolupráci. K jejich postupnému navýšení se Česká republika přihlásila v Deklaraci tisíciletí, kterou podepsala v roce 2000 v New Yorku. Návrh státního rozpočtu, jenž vláda schválila v červnu, však povede k poklesu financování zahraničního rozvoje, upozorňuje tým kampaně Česko proti chudobě.

V roce 2010 měla Česká republika zvýšit objem zahraniční rozvojové spolupráce na 0,17 procenta hrubého národního důchodu (HND), v roce 2015 pak na 0,33 procenta HND. K tomu se ČR zavázala společně s ostatními členskými zeměmi EU na květnovém zasedání Rady EU v roce 2005. Podle schváleného návrhu rozpočtu na příští rok nicméně poklesne rozvojová pomoc na 0,10 procenta HND, píše se v otevřeném dopise humanitárních organizací.

"Oceňujeme, že ministerstvo financí přispívá k naplnění cílů vlády ČR na vytvoření sjednoceného a efektivního systému rozvojové spolupráce a humanitární pomoci," píšou nevládní organizace v dopise. Vítají také, že ministerstvo financí podpořilo zřízení organizační složky státu - Rozvojové středisko, řízené ministerstvem zahraničních věcí, jako implementačního pracoviště pro řízení projektů v oblasti zahraniční rozvojové pomoci (ZRS) od 1. 1. 2008.

"Tento krok plně podporujeme, neboť založení rozvojové agentury a efektivní a transparentní nastavení ZRS je naší dlouhodobou prioritou. Vedle institucionální změny je však nutné pokračovat v navyšování prostředků a dbát na formu a strukturu poskytované pomoci, která by měla odpovídat potřebám partnerských zemí, a to v koordinaci s dalšími donorskými zeměmi," podotýkají v dopise zástupci kampaně Česko proti chudobě.

Ministerstvo financí v reakci na dopis zdůraznilo, že Česká republika se k ničemu nezavázala. "Nejde o závazek, ale cíl, o nějž budou vlády zemí EU usilovat v rámci svých rozpočtových možností," řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Dosažení cílů bude představovat problém i pro Německo nebo Itálii, dodal.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz