Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Internetová síť Pilsfree registruje přes 4000 členů

9. 7. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Občanské sdružení PilsFree, které buduje a provozuje komunitní počítačovou síť v Plzni a blízkém okolí, představuje alternativu ke komerčním poskytovatelům internetu. V loňském roce zrealizovalo čtyři granty Ministerstva informatiky ČR, díky nimž byly do sítě připojeny odlehlé oblasti Plzeňska - lokality, které nejsou pro komerční poskytovatele internetu zajímavé.

Začátky PilsFree sahají do poloviny roku 2003. Tehdy se několik vysokoškolských studentů rozhodlo propojit své počítače pomocí oblíbené technologie WiFi. Již v prvních měsících se ukázalo, že myšlenka svépomocné stavby a provozování sítě jako alternativy ke komerčním sítím najde mezi veřejností odezvu. Původní skupinka studentů se rozrostla na několik desítek lidí a tím vyvstala potřeba dát projektu právní formu. PilsFree se tedy stalo občanským sdružením.

“Síť původně sloužila např. pro hraní her a sdílení dat, k tomu ovšem přibyl také Internet. Sdílení širokopásmového internetu mnoha členy sdružení s sebou přineslo podstatný pokles ceny a nárůst kvality připojení pro koncové uživatele, kteří se do té doby potýkali s omezenými možnostmi vytáčeného připojení,“ říká tiskový mluvčí sdružení Jakub Hendrich.

Počet členů sítě se nadále zvyšuje

Vzhledem k dobré pověsti projektu tak na jedné straně roste počet nových zájemců velmi rychlým tempem, na druhé straně však tento zájem naráží na lidské možnosti sdružení. Ke dnešnímu datu má síť již přes 4000 členů , přičemž průměrný přírůstek představuje přibližně sto nových členů měsíčně. Kromě domácností jsou také zdarma připojovány některé neziskové organizace.

V roce 2006 získalo sdružení Pilsfree zkušenosti s čerpáním grantů Ministerstva informatiky ČR, které pomohly uskutečnit připojení některých odlehlých obcí Plzeňska či městských částí Plzně. V pokrytých lokalitách jsou často jedinou možností kvalitního a rychlého připojení obyvatel venkova k Internetu.

Rozvoj sítě PilsFree má dvě stránky - intenzivní a extenzivní

V prvním případě jde o připojování dalších zájemců v místech, která jsou již pokryta signálem - jde o bezdrátové nebo připojení pomocí metalického nebo optického kabelu.

“Extenzivním rozvojem - expanzí - sledujeme mimo jiné diverzifikaci naší členské základny, která zvyšuje stabilitu PilsFree jako občanského sdružení. Kromě snahy o pokrytí několika zbývajících částí města Plzně tedy postupně rozšiřujeme síť i do okolních okresů.

Rozšiřování má dvě podoby - buď se PilsFree do dané lokality dostane samo - tj. s vynaložením vlastního úsilí a vybudováním vlastní infrastruktury, nebo ke své síti připojí stávající lokální síť. Scénář druhého způsobu pokrytí lokality je obvykle takový, že nás kontaktují sami zástupci dotyčné sítě s žádostí o spolupráci a poté jsou zahájeny rozhovory o sloučení obou subjektů.

Bruselská konference ocenila projekt PilsFree

V únoru tohoto roku svolala Evropská komise konferenci na téma pronikání internetu na venkov a do méně rozvinutých oblastí členských států EU. Zároveň byla vypsána soutěž o účast na doprovodné výstavě, do které bylo zasláno 163 přihlášek ze všech států Evropské unie. V této konkurenci bylo vybráno PilsFree mezi padesát nejpřínosnějších projektů, které tak v květnu dostaly šanci prezentovat své úspěchy na evropské úrovni.

"Na konferenci se ukázalo, že náš způsob budování, provozu a financování sítě je v evropském měřítku ojedinělý. Nejenže jsme sklidili velkou pozornost, ale také jsme navázali užitečné kontakty s dalšími účastníky akce," přibližuje svoji návštěvu Bruselu Michal Toman, člen Rady a jeden ze zástupců PilsFree na konferenci.

Oblasti, které by měly být v blízké době připojeny:

Mezi konkrétní příklady aktuálních jednání pro rozšiřování sítě Pilsfree patří například Břasy a okolí (okres Rokycany), Starý Plzenec (okres Plzeň-jih), Lužany a okolí (okres Plzeň-jih). V plánu pokrytí jsou také některé další obce okresu Plzeň-sever, např. Nevřeň a Všeruby.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz