Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

SolarTaxi - expedice kolem světa elektromobilem v ČR!

9. 7. 2007 - PRAHA [OS Elektromobily ]

-foto-
-foto-
Cesta kolem světa, 50.000km, pět kontinentů, 50 zemí, patnáct měsíců a to elektromobilem na solární pohon! Tak by se dala v kostce shrnout dlouho připravovaná expedice Solartaxi švýcarského dobrodruha a propagátora elektrické-solární mobility Louise Palmera. Pozor, ale tentokrát si můžete na „exponáty“ přímo sáhnout, narozdíl od řady podobných prestižních podniků v minulosti. Ať již šlo o přelety či přeplavby planety, kde domácí fanoušek musel oželet přímý kontakt, protože trasa expedice míjela naše hranice, Praha (11.7.) a Jihlava (12.7.).

Ale v případě Solartaxi je naštěstí vše jinak, expedice projíždí v druhém červencovém týdnu naším územím, pravděpodobně zde stráví dva dny a vy můžete být u toho. Start proběhl úspěšně 3. července ve švýcarském Luzernu za pomoci Dr. Bertranda Piccarda, který po letech v balónu nyní připravuje se svým týmem na léta 2009–10 v solárním letadle „Solar Impuls“ první oblet zeměkoule. Příjezd Solartaxi do Prahy a následná přednáška o celém projektu jsou plánovány již na středu 11.7. 2007, následujícího dne by měla obdobná akce proběhnout v Jihlavě a také pravděpodobně i v Brně.

Samotná expedice je cílena jako osvětová a propagační jízda demonstrující současnou pokročilou trakční technologii elektromobilů a solární energetiky s podtextem upozornění na hrozbu globálního oteplování.

Expediční speciál, kupé ultralight je schopen autonomního provozu na baterie Zebra (Na-NiCl2), ale vůz také umožňuje za jízdy akumulovat sluneční energii fotovoltaikou umístěnou na lehkém zadním přívěsu o délce 5m s možností úpravy náklonu vzhledem k poloze slunce během dne, max. denní akční rádius tak činní 350km. Posádka má navrženou trasu z části po solární farmách a domácích PV instalacích, ale pro případ občasného dobíjení ze sítě jsou připraveny kolektory na střeše Swisscomu, Palmer má rovněž zálohu doma na střeše v podobě 9m2 (1200kWh/15.000km/rok) vlastních panelů, které budou případnou méně příznivou emisní složku v energetickém mixu z místa příležitostného dobíjení po trase průběžně nahrazovat.

Detaily průjezdu Solartaxi jsou do určité míry pružné, ale současný program uvádí oficiální přivítání expedice v Praze a to ve středu 11.7. kolem 14:30 před Fakultou elektrotechnickou na ČVUT v Dejvicích, roh ulic Technická a Šolínova (150m od -M- Dejvická, linky A). Jedná se o stejnou budovu kde sídlí Katedra elektrických pohonů a trakce, na střeše s viditelnou fotovoltaickou instalací.

Na stejném místě, proběhne díky laskavosti našeho partnera – děkanátu fakulty – později odpoledne také multimediální prezentace o samotné expedici a použitých technologiích. V průběhu odpoledne budou veřejnosti k dispozici jak členové posádky, tak dále k vidění budou také elektromobily v režii našeho klubu a malá tématická výstava.

V podobném duchu a s obdobným doprovodným programem je organizováno následující odpoledne se solárním taxi na jeho další zastávce jihovýchodním směrem a to přímo na hlavním náměstí v krajském městě Jihlava ve čtvrtek 12.7.2007. Program začíná ve 13:00 na Masarykově náměstí. Po slavnostním uvítání se účastníci přesunou na přednášku do budovy Natural centra (Náměstí Svobody 11).

Klub Elektromobily zajišťuje pro expedici Solartaxi asistenci při organizování celé akce na našem území, ubytování, mediální podporu, apod. Na jejich stránkách je možné také nalézt další informace k tématu.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz