Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Za cihly dobrovolníci v Brně získali přes dvě stě tisíc korun

4. 7. 2007 - BRNO [Econnect / Oblastní charita Brno]

Mentálně postiženým lidem a autistům, kteří využívají služeb Chráněného bydlení sv. Michaela v Brně, byl určen letošní ročník Brněnské akce cihla. Již tradiční veřejná charitativní sbírka Oblastní charity Brno, Brněnská akce cihla, na brněnském Výstavišti a v ulicích města Brna proběhla v měsíci dubnu a červnu. Byl to již osmý ročník celostátní veřejné charitativní sbírky Akce cihla.

Právě Chráněnému bydlení sv. Michaela v Brně je určen letošní výtěžek, který bude sloužit zároveň i k rekonstrukci objektů v Dolních Věstonicích a ve Skryjích. "Zde by měly být vybudovány prostory k volnočasovým aktivitám mentálně postižených a autistů a v budoucnu by tu mělo vzniknout chráněné bydlení pro 12 osob," uvedla Michaela Koválová z Oblastní charity Brno.

Výtěžek dubnové sbírky byl 33 943 korun, v červnu se podařilo vybrat dokonce 203 614,50 Kč. V době sbírky s Oblastní charitou Brno spolupracovali studenti – dobrovolníci z brněnských škol, ale také sponzoři a partneři, média. "Ze známých osobností se do veřejné sbírky již podruhé zapojil zpěvák Laďa Kerndl, který podpořil tuto akci na jednom ze stanovišť v centru Brna," dodává Michaela Koválová.

Chráněné bydlení sv. Michaela je novým samostatným projektem Oblastní charity Brno, zaměřeným na vyřešení nedostatečné kapacity vhodného integrovaného typu standardního bydlení pro dospělé lidi (od 18 let) s mentálním postižením a autismem. Náplní projektu je integrace postižených do přirozeného prostředí jejich města a místa, které je jim domovem a které mají rádi.

Život v chráněných bytech má vést k větší samostatnosti, ke zvládnutí sebeobsluhy a k plnohodnotnému životu ve společnosti. Klienti chráněného bydlení pečují o své vlastní byty, které mají podobu standardního bydlení v městské zástavbě. V každém bytě pracují osobní asistenti, kteří pomáhají klientům s každodenními starostmi.

Akce cihla probíhá letos v České republice již osmým rokem a připomíná, že lidé s mentálním postižením nepatří do zvláštních ústavů, nýbrž mají žít v běžném prostředí mezi ostatními lidmi. "Napomáháme tak vytváření sítě moderních sociálních služeb, které v mnoha zemích fungují desítky let, ale u nás zatím prakticky chybí," uvádějí organizátoři sbírky.



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz