Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

EK zahájila jednání proti Slovensku kvůli nevyhlášeným ptačím územím

4. 7. 2007 - BRATISLAVA [BirdLife Slovensko / Econnect]

Evropská komise včera zaujala tvrdý postoj vůči Slovensku a dalším členským zemím EU zahájením nových a pokračováním stávajících jednání pro nedostatky při implementaci směrnic o ptácích a biotopech. Komise Slovensku vyčítá nevyhlášení všech chráněných ptačích území více než 3 roky po datu splnění této povinosti. Doposud Ministerstvo životního prostředí SR vyhlásilo jen 5 chráněných patích území z celkem 38 území, které jsou ve vládou schváleném seznamu z 9. 7. 2003.

Jak řekl Rastislav Rybanič, ředitel SOS/BirdLife Slovensko: "Proces vyhlašování chráněných ptačích území byl na Slovensku zcela pozastaven na podzim minulého roku, přestože všechny potřebné dokumenty byly už připraveny. Pozastavení vyhlášení spolu s jinými kroky vlády také znamená, že farmáři a lesníci nemohou čerpat podporu z evropských fondů určených pro území Natura 2000."

Komisi se dále nelíbí, že Slovensko do svého seznamu chráněných ptačích území, nezařadilo šest území identifikovaných podle mezinárodně uznávané metodiky Birdlife International, kterou navrhla SOS/Birdlife Slovensko spolu s řadou odborníků ještě v roce 2004. Nazařazené území Čergov, Chočeské vrchy, Levočské vrchy, Miloslavov, Slovenský raj a Španice - Nižná jsou přitom důležité pro ochranu evropsky ohrožených druhů ptáků jakými jsou například orel skalní, orel křiklavý, raroh velký, sokol stěhovavý, poštolka rudonohá, chřástal polní a puštík bělavý.

Konstantin Kraiser, manažer BirdLife International pro politiku EU v Bruselu řekl: „Vítáme právní kroky Evropské komise a chápeme je jako krok dopředu. Zároven litujeme, že Komise musí nutit členské státy, aby splnily, to co jim ukládá Evropská legislativa. Doufáme, že postižené členské státy urychlí svojí snahu o dosažení shody s legislativou EU a uznají svůj podíl zodpovědnosti při naplňování cílů EU na zastavení poklesu biodiverzity do roku 2010."

Spolu se směrnicí o biotopech tvoří směrnice o ptácích základní kámen snahy EU o pozastavení poklesu biodiverzity, která je spolu s klimatickými změnami vnímána jako nejvýznamnější environmentální problém 21. století. Vlády členských států EU se dohodly na zastavení úbytku biodiverzity do roku 2010 a na přijetí evropské legislativy ochrany přírody.

Kromě Slovenska zahájila Komise jednání také vůči dalším členským státům pro nedostatečnou implementaci evropské legislativy v oblasti ochrany přírody - Polsko a Německo skončily až před Evropským soudním dvorem.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz