Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jitřenka pořádá o prázdninách hiporehabilitační tábory i školu jízdy na koni

3. 7. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Občanské sdružení Jitřenka, které se zabývá hiporehabilitací, nabízí o prázdninách dětem dva příměstské tábory v Kozolupech u Plzně a ostatním zájemcům o jízdu na koni také výcvik jezdců.

Hipoterapie je rehabilitační metoda používaná v rámci komplexnosti rehabilitační péče. Je vhodná pro děti a dospělé s neurologickým, ortopedickým, interním a psychiatrickým onemocněním nebo mentální retardací a rovněž u kombinovaných vad. Provádí ji fyzioterapeutka se specializací na tento obor a asistují při ní dobrovolníci - většinou studenti zdravotních oborů. Hipoterapii předepisuje odborný lékař. Použitá metodika léčby je velmi individuální, je totiž třeba zohledňovat případné kontraindikace.

V Jitřence bývá kůň vybírán podle potřeb klienta a i v kroku veden po vybraném podkladu - může jim být písková jízdárna, travnatá louka, zpevněná cesta nebo lesní terén. Čas jízdy se pohybuje mezi 15 - 25 minutami, přičemž jezdec sedí nebo leží na dece, může se držet za voltižní madla nebo může být fixován pomocníky - vše je uzpůsobeno podle závažnosti diagnózy a schopností klienta. Při nepřízni počasí má Jitřenka k dispozici krytou jízdárnu. Hipoterapie se klient účastní pravidelně nejlépe dvakrát týdně po dobu 2 - 3 měsíců, aby se dosáhlo co největšího efektu léčby.

„Myslím, že nabídka hiporehabilitace je pro Plzeň a okolí nedostatečná, přestože se jedná o oblíbenou a účinnou podpůrnou metodu. Proto chceme s Jitřenkou vytvořit příležitost trvalého rázu. Doposud jsme poskytli terapii 25 dětem s ortopedickým, neurologickým nebo psychickým problémem, přičemž výsledky hiporehabilitace byly pozitivní. Šest dětí docházelo z důvodu prevence. Utvrdili jsme se také ve správném výběru koní pro naši terapii,“ říká iniciátorka sdružení Jitřenka Eva Hýžová.

Občanské sdružení Jitřenka, které funguje v Kozolupech u Plzně od roku 2004, provozuje také tzv. Jezdeckou školku. V tomto případě se jedná o volnočasovou aktivitu umožňující dítěti bezpečný kontakt s koněm a rozvíjející vztah k živé přírodě péčí o zvíře. Děti tak mají šanci se více tělesně, emocionálně a sociálně rozvíjet, činnosti jsou vybírány tak, aby je dítě s handicapem postupně zvládlo, posiluje se tak jeho sebevědomí - kůň je totiž silný motivační faktor.

V prázdninových termínech 9 - 13. července a 20 - 24. srpna organizuje Jitřenka příměstské dětské tábory s koňskou tématikou. Turnusů se mohou účastnit děti již od 5 let a to i se zdravotním postižením. Pro zájemce od 11 let chystá sdružení prázdninový výcvik jezdců, který bude určen jak úplným začátečníkům tak mírně pokročilým.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz