Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Slasti a strasti středověku ožijí na hradě Orlíku

2. 7. 2007 - PRAHA [Econnect]

-Foto Hrad Orlík-
-Foto Hrad Orlík-
Sdružení Castrum pořádá středověké slavnosti na hradě Orlíku u Humpolce. Sdružení tímto způsobem popularizuje památky v regionu a předešvím upozorňuje na špatný stav některých z nich. Slavnosti na Orlíku proběhnou ve čtvrtek a pátek 5. a 6. července v areálu hradu.

Na dva dny na Orlíku ožije středověk

Návštěvníci tradičních středověkých slavností na Orlíku se i tentokrát mohou těšit na velmi pestrý a bohatý program. K vidění bude poučný, ale zároveň humorný příběh ze středověku (o tom jak to dopadá, když se někdo najednou dvoří dvěma ženám). Atraktivní podívanou slibuje i ukázka břišního tance. Vystoupí také skupina historického a scénického šermu „Rytíři Fortuny“. Písně z období gotiky zahraje skupina „Camerata“. K vidění bude i pohádkový příběh pro děti.

Po oba dny slavností lze vidět ukázky starých řemesel – kovářství, hrnčířství či kachlářství. Nebude chybět pečení chleba a koláčů v tradiční kuchyni ani ukázka středověkého práva útrpného na pranýři.

Během akce mohou návštěvníci také přispět na opravy hradu.

Sdružení Castrum popularizuje a zachraňuje památky

Sdružení Castrum vzniklo v roce 1996. Jeho hlavním cílem je péče o ohrožené památkové dědictví, jeho údržbu a v neposlední řadě i zpřístupňování cenných památek veřejnosti. Sdružení se v současné době především věnuje zřícenině hradu Orlíka u Humpolce. Rozvíjí však i další aktivity v regionu. V minulém roce proběhly aktivity na záchranu Melechovské tvrze u Lipnice nad Sázavou. Díky iniciativě sdružení započala před lety i záchrana hradu Orlík, který je od roku 1996 přístupný veřejnosti.

Pravidelně se tu konají kulturní akce. Začátkem července to bývají tradiční Středověké dny na Orlíku, přibližující život na středověkém hradě. Kulturní akce však mají především vzbudit zájem širší veřejnosti o stav památek a přivést je i k jejich vlastní aktivitě. Rekonstrukce na Orlíku průběžně pokračují a budou i v budoucnu. Kulturní akce vlastně pro sdružení představují jakousi odměnu mezi náročnou celoroční prací.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz