Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Z domova bylo kvůli domácímu násilí vykázáno už 479 lidí

29. 6. 2007 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

-foto-
-foto-
Zatím 479 lidí, kteří se násilně chovali ke svým blízkým, muselo na deset dní opustit domov. Vykázala je z něho policie, aby ochránila případné oběti před domácím násilím. Vyplývá to ze statistiky Bílého kruhu bezpečí, který se podílel na přípravě zákona, jeho dopad nyní sleduje a vyhodnocuje.

V drtivé většině případů museli domácnost opustit muži. Terčem násilí se staly obvykle ženy. Mezi ohroženými lidmi bylo za prvních pět letošních měsíců ale i 18 mužů. Více než pětina výpadů se pak přihodila mezi generacemi, obvykle směřovala proti rodičům či prarodičům.

Tragicky skončil případ na Brněnsku. Vykázaný se domů vrátil. Policie ho zadržela kvůli maření úředního rozhodnutí. Záhy ho ale propustila. Muž pak svou partnerku zabil.

Domácí násilí je definováno jako fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti, intenzita násilných incidentů se stupňuje a vede ke ztrátě schopností včas tyto incidenty zastavit a efektivně vyřešit narušený vztah. Jedním z klíčových znaků domácího násilí je opakování a dlouhodobost – z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.

Domácí násilí se také vyznačuje tím, že eskaluje: od urážek se stupňuje k psychickému snižování lidské důstojnosti až k fyzickým útokům a závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život. V případech tohoto typu násilí existuje jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí osoby ohrožené a osoby násilné – domácí násilí nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde se role osoby násilné a osoby ohrožené střídají. Probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly.

Bílý kruh bezpečí je nevládní organizací, která poskytuje odbornou, bezplatnou a diskrétní pomoc obětem a svědkům trestných činů, včetně morální a emocionální podpory. Mezi klienty a klientkami jsou také oběti domácího násilí. Poradna Bílého kruhu bezpečí je bezplatná a nestranná - je otevřena všem obětem trestných činů bez rozdílu a rada je podána s přihlédnutím ke klientově situaci, bez hodnocení, a poradci, jejich asistenti a personál nevyjadřují názory politických stran a nekomentují vynášené rozsudky, pokud to nemá přímý význam pro oběť. Poradna zachovává důvěrnost sdělených informací a poradci a asistenti jsou Bílému kruhu bezpečí zavázáni mlčenlivostí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz