Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soutěž o Kyselou a Zlatou žábu 2007 právě startuje

28. 6. 2007 - PRAHA [Econnect / Žába na prameni]

Již druhý ročník soutěže pro veřejnost Kyselá žába a Zlatá žába vyhlásilo bčanské sdružení Žába na prameni Soutěž startuje 1. července 2007 a výsledky budou opět vyhlášeny koncem roku. "Posílejte svoje tipy sexistických výroků a situací, které vás v poslední době zvedly ze židle," vyzývá Žába na prameni.

Soutěž Kyselá a Zlatá žába vyhlásilo vloni poprvé občanské sdružení Žába na prameni za podpory Nadačního fondu Slovak-Czech Women´s Fund. Cílem soutěže je opět otevřít diskuzi nejen o správném, nediskriminujícím používání českého jazyka, ale také upozornit na jevy, výroky a situace, které nejsou vůči ženám nebo mužům fér. Dalším cílem je upozornit na dobrý příklad, pozitivní posun, "skok" ve vnímání rovných příležitostí žen a mužů.

"Zlatá žába" je cenou za snahy a úspěchy konkrétních lidí, kteří svými aktivitami a postoji pomáhají v prosazování myšlenky rovných příležitostí pro ženy a muže. V loňském ročníku soutěže cenu získali například redaktor pořadu Zátiší na Radiu 1 Josef Chuchma, novinář týdeníku Týden Martin Fendrych nebo dokumentaristka Olga Sommerová.

Kyselá žába je naopak symbolickým "napomenutím" za vyjadřování, které není vůči ženám nebo mužům tak docela fér. Cena je zároveň otevřenou nabídkou ke společnému hledání možností, jak věci měnit k lepšímu. Cenu Kyselá žába v minulém roce získal například Mirek Topolánek, ale cenu si nevyzvedl a nakonec ji v aukci uměleckých předmětů vydražily Sociálně demokratické ženy.

Veřejnost může posílat svoje tipy na vítěze do 31. října 2007. Ocenění Zlatá žába se uděluje bez kategorií, žába kyselá má kategorie hned čtyři – o cenu mohou usilovat politici a političky, novináři a novinářsky, osobnosti ze světa kultury, vědy či sportu a čtvrtou kategorii představují sexistické situace ze života.

V letošním roce vyhlásilo sdružení Žába na prameni také soutěž o autorskou divadelní hru na téma rovné příležitosti žen a mužů. Do soutěže Zlatá divadelní žába se přihlásily téměř čtyři desítky autorek a autorů. Vyhlášení vítězů a vítězek obou soutěží se uskuteční na slavnostním večeru v prvním prosincovém týdnu.

Mají podobné soutěže smysl? Při prvním ročníku soutěže se ukázalo, že oboustranně vybalancovaný humor, nadsázka a nadhled velmi dobře ukazují stereotypy o "správných" ženách a mužích, které skutečným mužům a ženám umí život pořádně zkomplikovat, uvádí sdružení Žába na prameni. "Cílem soutěže je otevírat prostor pro vyvážený, vtipný dialog, proto odměňujeme i vítěze nekorektních výroků kvalitní uměleckou cenou, která symbolizuje respekt a úctu ke všem, kteří jsou ochotni o situaci mužů a žen v české společnosti diskutovat. Také díky velkému ohlasu veřejnosti a médií jsme se rozhodli, že soutěž bude pokračovat tak dlouho, dokud v české společnosti ne budou sexistické situace i humor vnímané přinejmenším stejně pod úroveň jako situace či humor rasistický."



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz