Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Při požáru skládky ve Vyskytné mohly vznikat dioxiny

27. 6. 2007
[Arnika - Centrum pro podporu občanů] -


Na skládce komunálního odpadu ve Vyskytné nad Jihlavou začalo v pondělí 25. června odpoledne hořet. Těleso skládky je tvořeno z větší části plasty včetně PVC. Hořením takového odpadu se do ovzduší mohou uvolňovat nebezpečné toxické látky jako dioxiny anebo chlorovodík. Černý hustý dým zhoršoval viditelnost na silnici v blízkosti skládky a dál se táhl až k obci Plandry. „Většina větrů vane od skládky k naší obci, takže jsme o požáru věděli hned,“ vysvětluje starosta obce Plandry Miroslav Lukáš.

Podle Ing. Milana Havla z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika vznikají požáry na skládkách většinou na volných plochách, které nejsou zakryty inertním materiálem – například zeminou. „Na skládkách by měl být obecně otevřený jen malý prostor, který slouží k ukládání odpadu. Ostatní plochy by měly být zakryté,“ říká Ing Milan Havel z Arniky. „Při požáru skládek se do ovzduší mohou uvolňovat vysoká množství dioxinů. V chorvatském Zagrebu naměřili v důsledku požáru skládky odpadů stotřicetinásobnou koncentraci dioxinů v ovzduší v porovnání s jindy naměřenými hodnotami dioxinů v zagrebském ovzduší,“ přiblížil problém s dioxiny vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

Obdobné problémy, jako na skládce ve Vyskytné, mají také lidé v Lišově u Českých Budějovic. Tato skládka, provozovaná rovněž firmou .A.S.A., v loňském roce hořela dokonce třikrát.

Seznam požárů a dalších havárií, při nichž mohly uniknout anebo unikly dioxiny do životního prostředí najdete v souvisejících odkazech (rámeček).



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz