Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

EU povolila potenciálně toxickou kukuřici

21. 6. 2007 - BRUSEL/PRAHA [Greenpeace]

-Foto Greenpeace/Martin Kloubek: ilustrační foto-
-Foto Greenpeace/Martin Kloubek: ilustrační foto-
Nová studie dopadu geneticky modifikované (GM) kukuřice schválené v EU pro lidskou spotřebu vyvolává další pochybnosti ohledne hodnocení bezpečnosti těchto plodin evropskými úřady předtím, než jsou vydána příslušná povolení.

Studie provedená francouzským výzkumným ústavem CRIIGEN popisuje výsledky krmných pokusu s GM kukuřici firmy Monsanto na laboratorních potkanech. Vyzvedává rozdíly mezi zvířaty krmenými GM kukuřicí a těmi, kdo po stejně dlouhé období konzumovala konvenční kukuřici. První skupina vykazovala rozdíly ve velikosti ledvin, mozku, srdce a jater, jakož i významné váhové rozdíly. Může jít o příznaky toxicity, které ale nebyly prozatím hlouběji prozkoumány.

Kukuřice firmy Monsanto NK 603 je odolná vůči herbicidu Roundup téže firmy. Tato GM plodina, již od roku 2004 v Evropě schválená k dovozu coby potravina a krmivo, je nyní i v ČR pokusně pěstována a plánuje se její komerční pěstování.

Vědci z ústavu CRIIGEN analyzovali vlastní výsledky Monsanta, které EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) obdržel spolu s žádostí o povolení této kukuřice k prodeji. Jedná se již o druhý případ tohoto druhu: Jiná kukuřice firmy Monsanto, linie MON 863, byla předmětem vědecké studie publikované v březnu 2007. Také tato plodina vykazovala známky toxicity pro játra a ledviny potkanů krmených po dobu 3 měsíců.

Profesor Gilles Eric Séralini z ústavu CRIIGEN Univerzity v Caen a z francouzské státní komise pro biotechnologie říká: „Statistická analýza by měla být zopakována nezávislými odborníky a holá nepřikrášlená data vyvěšena na webu k posouzení zainteresovanou vědeckou komunitou. Vždy, když výsledky nejsou jednoznačné, mělo by být provedeno další testování.“

Greenpeace usiluje o stažení kukuřice NK 603 z trhu, dokud nebudou provedeny další testy a vyhodnocení pokusu Monsanta. Požaduje také dočasný zákaz GM produktů a pěstování GM plodin do doby, než bude přehodnocen stávající systém rizikové analýzy EU.

Zprava CRIIGEN naznačuje, ze je nezbytné provést mnohem důkladnější analýzu. „Je alarmující, že EFSA slepě spoléhá na bezpečnostní testy prováděné samotnou společností, která vyrábí geneticky modifikované plodiny, a výrobce dokonce i analyzuje jejich výsledky. Nedostatek jakéhokoliv nezávislého posouzení dat naznačuje, ze riziková analýza v Evropě zcela přehlíží hrozby a vůbec nezkoumá možná rizika. Cely povolovací proces slouží pouze k vydávání povolení jako na běžícím páse,“ říká Magdalena Klimovičová, konzultantka genetické kampaně Greenpeace.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz