Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ptačí oblast Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví je v ohrožení

19. 6. 2007 - PRAHA/BRNO [Děti Země / Česká společnost ornitologická]

-Foto Kunstmüller I., Kodet V.: Bukač velký-
-Foto Kunstmüller I., Kodet V.: Bukač velký-
Česká společnost ornitologická a Děti Země poslaly Evropské komisi stížnost proti vydání souhlasu Ministerstva životního prostředí vést novou rychlostní silnici R55 mezi Rohatcem a Moravským Pískem napříč evropsky chráněnou Ptačí oblastí Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví. Při loňském posuzování vlivů na životní prostředí totiž nebyla posouzena předložená alternativní trasa, která by touto oblastí neprocházela, i když ji řada nestátních a státních institucí požadovala.

„Jako odbornému garantu návrhu na vyhlašování ptačích oblastí nám nezbylo, než stížnost podat, neboť podle nás stát porušil článek 6 směrnice Rady 92/43/ECC, který posouzení různých variant staveb vyžaduje,“ prohlásil Tomáš Brinke z České společnosti ornitologické, který současně upozornil na jednání zástupců ekologických organizací s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem o ochraně území NATURA 2000 v ČR i v této souvislosti, jež se uskuteční ve čtvrtek 21. června.

„Ministerstvo mělo dokonce v ruce konkrétní námět varianty, která vedla východně podél stávající silnice I/55 z Hodonína kolem Veselí nad Moravou až do Otrokovic, ale prostě se rozhodlo ekologické posouzení neudělat,“ připomněl Miroslav Patrik z Dětí Země na tehdejší laxnost úředníků na MŽP v čele s poslancem za KDU-ČSL Liborem Ambrozkem.

Ptačí oblast se skládá z borového lesa a z nivy řeky Moravy. Evropskou směrnicí je zde chráněno šest druhů ptáků: čáp bílý, moták pochop, strakapoud jižní a prostřední, skřivan lesní a lelek lesní. Ten má zde největší hnízdiště a silnice R55 protínající jeho biotop by pro něj, stejně jako pro skřivana lesního, byla likvidační. Tuto ptačí oblast letos v květnu ČSO dokonce vyhlásila v rámci každoročně pořádané kampaně Významným ptačím územím roku 2007.

V anketě o titul Ropák 2006 se za schválení silnice R55 přes ptačí oblast Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví ředitelka odboru na MŽP Jaroslava Honová umístila na šestém místě, zpracovatel odborného posudku RNDr. Oldřich Vacek, CSc. pak na místě jedenáctém.

Za špatnou ochranu ptáků a dalších chráněných částí přírody před velkými dopravními stavbami Komise kritizovala ČR už loni.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 7. 2008
28. 9. 2008

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

ZASÍLÁNÍ NOVINEK ze zpravodajství Econnectu

  • Zprávy a informace ze stránek Econnectu můžete pravidelně dostávat e-mailem.
    Stačí vyplnit formulář - vyberte si typ zpráv, téma a interval zasílání.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz