Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ústecká YMCA připravuje benefici pro klášterní zahradu

18. 6. 2007 - ÚSTÍ NAD LABEM [Econnect / YMCA]

The Boom & Orchestra spolu s Nirvanou Unplugged Revival zahrají v sobotu 23. června pro Klášterní zahradu v areálu Dominikánského kláštera v Ústí nad Labem. Veřejná sbírka křesťanského sdružení mladých lidí YMCA pro obnovu klášterní zahrady v areálu Dominikánského kláštera v Ústí nad Labem se koná již pátým rokem. Cílem je získání finančních prostředků na rekonstrukci Klášterní zahrady v areálu Dominikánského kláštera a její zpřístupnění široké veřejnosti.

Spolu s existujícími zařízeními v prostorách kláštera by se historická zahrada měla stát součástí centra kultury a vzdělanosti a sloužit k pořádání pravidelných akcí různých žánrů a zaměření. A právě v klášterní zahradě se v červnu odehraje Benefiční letní koncert, již druhý ročník v pořadí. Vystoupí skupina The Boom & Orchestra v kompletní sestavě se zhruba třicetičlenným orchestrem. Hostem bude Nirvana Unplugged Revival. Výtěžek koncertu poputuje na konto veřejné sbírky.

Historie památky sahá až do dvanáctého století. První informace o existenci církevní stavby na místě dnešního kostela sv. Vojtěcha je možné doložit již roku 1186, kdy český kníže Bedřich provdal v Ústí nad Labem svou dceru za syna míšeňského markraběte Oty. Tato církevní stavba měla v polovině 13. stololetí podobu hradu s kostelem, tzv. hradiště. Dále měl velmi pohnutou historii, během ní byl zničen rušením městských hradeb a několikrát přestavěn.

Po roce 1989 byl Dominikánský klášter a kostel sv. Vojtěcha v restituci navrácen Řádu bratří kazatelů – dominikánům, který objekt spravoval až do března roku 2004. V roce 1990 došlo k opravě střešní krytiny a ke generální úpravě fasády kostela a kláštera. Také zahrada byla upravena a osázena ovocnými stromy. V roce 1996 odešel z prostor kláštera Národní památkový ústav, za jehož působení byl tento objekt výrazně opraven.

V roce 1999 začala v klášteře působit ústecká pobočka Křesťanského sdružení mladých lidí YMCA a v roce 2002 začala prostory oživovat a zpřístupňovat veřejnosti. Na jaře 2003 otevřela první nízkoprahový klub pro mládež a v dubnu následujícího roku bylo otevřeno Mateřské centrum Pohádka v prostorách bývalé zákristie kostela sv. Vojtěcha. V současné době celý objekt spravuje YMCA v Ústí nad Labem (občanské sdružení) a pokračuje v naplňování svého programu "Oživení areálu Dominikánského kláštera v Ústí nad Labem".

Benefiční letní koncert v klášterní zahradě jako součást kampaně pro obnovu a zpřístupnění klášterní zahrady připravuje YMCA spolu se skupinou The Boom Beatles Revival Band and Orchestra, za podpory Města Ústí nad Labem, Národního domu a Ústeckého hudebního studia. Ústečané se tak mohou přímo zapojit a kampaň podpořit zakoupením vstupenky na benefici nebo zasláním finančního příspěvku na bankovní konto s číslem 1111 095/2400.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz