Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den uprchlíků: Pro podporu multikulturality a proti diskriminaci příchozích

15. 6. 2007 -, Nesehnutí / Econnect

-foto-
-foto-
Jako výraz solidarity s Afrikou, kde byl tento den dříve tradičně oslavován jako Den uprchlíků v Africe, byl Valným shromážděním OSN v roce 2000 vyhlášen 20. červen Mezinárodním dnem uprchlíků. A právě u příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků pořádá v Brně sdružení Nesehnutí ve spolupráci s dalšími organizacemi a institucemi sérii aktivit. Benefiční koncert na podporu uprchlíků, projekce dokumentárního filmu, návštěvy uprchlických táborů u Brna, vrcholná oslava na Moravském náměstí. Aktivity jsou spojené zejména s propagací petice týkající se restriktivní a diskriminační navrhované novely zákona o azylu a o pobytu cizinců. K tomuto tématu proběhne i beseda.

Na pátek 15. června je v klubu Desert od 18.00 připravena projekce filmového dokumentu UNHCR (Vysoký komisař pro uprchlíky OSN) Integrace uprchlíků v Evropě. Následovat bude beseda s Radimem Ošmerou ke zmíněné novele zákona. „Chceme veřejnost upozornit, že vláda chystá zákon, který by měl výrazně zhoršit postavení uprchlíků a cizinců v ČR,“ říká Radim Ošmera, koordinátor kampaně Bezpečí pro uprchlíky. Po filmu a besedě přijde benefiční koncert, na kterém vystoupí kapely Dítě a Barevný nátěr. Na místě bude možnost podepsat petici namířenou proti nejpřísnějším bodům novely zákona.

Následující den, v sobotu 16. června, Nesehnutí ve spolupráci s Waldorfskou školou v Brně uspořádá pro obyvatele Azylového zařízení ministerstva vnitra v Zastávce mimořádnou sérii volnočasových aktivit – soutěže, hry, vážná i nevážné zábava pro děti i dospělé. „Volnočasové aktivity pořádáme pro příchozí v uprchlických táborech pravidelně,“ vysvětluje Radim Ošmera z Nesehnutí. „Jejich pobyt v táboře je stresující. Jen čekají, zda dostanou, nebo nedostanou azyl, a tímto čekáním tráví někdy i mnoho let života. Proto se snažíme v táborech zajišťovat takové aktivity, která alespoň částečně nahradí ztracený domov,“ dodává Ošmera, hlavní organizátor celé akce.

Ve středu 20. června Nesehnutí ve spolupráci s Diecézní Charitou Brno, Střediskem pro integraci menšin a Správou uprchlických zařízení uspořádá oslavu MEZINÁRODNÍHO DNE UPRCHLÍKŮ. Velká kulturní akce připadá přesně na den, kdy uprchlíci slaví svůj svátek. „Na místě bude mnoho obyvatel uprchlických táborů, hlavně dětí, na které je oslava zaměřena,“ říká Radka Svačinková, jedna z organizátorek akce, „chceme dát prostor pro setkání obyvatel Brna s lidmi, kteří nedobrovolně přišli z velké dálky a hledají zde nový domov,“ dodává Svačinková. I na této akci bude možnost podepsat petici namířenou proti nejpřísnějším bodům novely zákona.

22. června pak Nesehnutí ve spolupráci s Waldorfskou školou v Brně a dobrovolníky z Biskupského gymnázia uspořádá pro obyvatele Azylového zařízení ministerstva vnitra ve Zbýšově mimořádnou sérii volnočasových aktivit – soutěže, hry, vážná i nevážné zábava pro děti i dospělé. „Je zajímavé jezdit do uprchlického tábora a setkávat se s lidmi z celé planety. Přišli k nám ze zajímavých zemí, svérázných a obdivuhodných kultur,“ zamýšlí se Kateřina Krásová, dobrovolnice Nesehnutí.

Mimořádnou sérii volnočasových aktivit – soutěže, hry, vážná i nevážné zábava pro děti i dospělé – pak Nesehnutí ve spolupráci s gymnáziem Brno-Řečkovice uspořádá pro obyvatele Azylového zařízení ministerstva vnitra ve Zbýšově v úterý 26. června. Finančně veškeré aktivity podpořil Vysoký komisariát pro uprchlíky OSN (UNHCR) a individuální dárcové.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz