Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Skauti už podeváté budou sbírat peníze pro transplantace kostní dřeně

14. 6. 2007 - PRAHA [Econnect / Junák]

- Akci Kapka kterou pořádají skauti společně s Nadací pro transplantace kostní dřeně (foto: archiv brněnských skautů) -
- Akci Kapka kterou pořádají skauti společně s Nadací pro transplantace kostní dřeně (foto: archiv brněnských skautů) -
Partu skautů v bílých tričkách, kteří budou nabízet nabídnou umytí oken auta, mohou potkat řidiči a řidičky během následujícího víkendu. Na benzínkách v padesátce měst a obcí celé České republiky bude totiž už podeváté probíhat akce Kapka, kterou pořádají skauti společně s Nadací pro transplantace kostní dřeně.

Peníze, které skautům za umytí skel dáte do zapečetěné kasičky, pomohou lidem, kteří to opravdu potřebují. Jsou to lidé, kteří trpí nemocemi krvetvorby.

„Leukémie je nemoc, která přichází nečekaně a onemocnět jí může každý z nás. Nedílnou součástí při její léčbě je psychická pomoc blízkých, ale také pomoc materiální . A právě ta může přijít díky Kapce,“ říká celostátní koordinátorka Kapky a pracovnice v oblasti sociální péče Kamila Řeřichová.

Nejvíce se Kapce každoročně daří v Brně, loni tam skupinky skautů na benzínových pumpách dokázali během tří víkendových dní získat téměř 200 000 korun. Celkově loňská kapka přispěla Českému národnímu registru dárců dřeně na boj s leukémií téměř jedním milionem korun.

Kapku podpoří i koncert

Kapka ale není jen o vybírání peněz, připraveny jsou také doprovodné akce. „Letos se nám podařilo připravit výstavu o Kapce, která je od začátku června k vidění v Knihovně Jiřího Mahena. Máme velkou radost, že nás podpoří členové kapely Gulo Čar – na páteční Koncert pro Kapku zveme všechny zájemce z řad veřejnost i skauty, kteří se akce účastní.. Koncert proběhne v kulturním centru Semilasso,“ říká organizátorka doprovodného programu Barbora Mrázková.

„V Brně nás budete moci potkat na dvaadvaceti čerpacích stanicích po celý víkend. A proč věnuji čas právě Kapce? Vyhovuje mi, že není klasickou sbírkou. Nevybíráme peníze jen tak, nenabízíme k prodeji nepotřebné předměty. Nabízíme službu – umytí skla. A dobrý výhled ocení každý. Navíc je Kapka a její doprovodné program pro účastníky a hlavně koordinátory výzvou: nové zkušenosti, možnost seberealizace a vědomí, že svou prací pomáhám zachránit lidské životy,“ doplňuje koordinátor Kapky v Brně Daniel Šobáň.

Skautskou humanitární akci Kapka pořádá Junák – svaz skautů a skautek ČR ve spolupráci s Nadací pro transplantace kostní dřeně. Ta podporuje zdravotnické programy ke zkvalitnění života nemocných s leukémií a jinými těžkými chorobami krve a nádory. Na akci Kapka se podílí téměř tisícovka dobrovolníků z řad skautů ve věku 15 – 30 let. Dohromady odpracují asi osm tisíc hodin při umývání skel automobilů na benzinových pumpách. Skauti se sbírky účastní již podeváté, loni se podařilo získat 900 422 korun.

Junák – svaz skautů a skautek má 46 tisíc členů a je největší organizací dětí a mladých lidí v ČR. Čtyři tisíce dospělých pracují jako vedoucí skautských oddílů. Další dva tisíce zajišťují podpůrné činnosti. Skauting má tedy víc pracovníků, než například Česká televize (2500) nebo všechny české pobočky firmy McDonalds (3600). Činnost dospělých ve skautingu činí za rok minimálně dva miliony hodin dobrovolnické práce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz