Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologická poradna Veronica nabízí nové služby

14. 6. 2007 - BRNO [Econnect/Veronica]

-Foto Veronica-
-Foto Veronica-
Otázky týkající se životního prostředí, ochrany přírody a krajiny zodpovídá nejrůznějšími způsoby brněnská poradna Ekologického institutu Veronica. Nyní nabízí novinky v podobě nových publikací a služeb. Zájemci se tak mohou seznámit s problematikou recyklace hliníku, péče o zahrádku bez použití chemických prostředků a nakupování čerstvého ovoce a zeleniny. Pro veřejnou správu je určen speciální projekt Zelené úřadování a vysokoškoláci mohou soutěžit o ceny se svými diplomovými pracemi na téma ekologie a životní prostředí. Poradna současně upozorňuje, že v době prázdnin bude z důvodu rekonstrukce omezena poradna pro návštěvníky a výhodnější je využít telefonní nebo elektronický kontakt.

Hliník, zbytečný odpad

Recyklace hliníku ušetří 90 až 95 % energie, která by byla potřeba na jeho výrobu z bauxitu. Nejen o tom se můžete dočíst v brožuře nazvané „Hliník, zbytečný odpad“. „Hlavním cílem tohoto textu je srozumitelnou a zajímavou formou seznámit spotřebitele s fakty spojenými s problematikou hliníku a motivovat je tak k uvědomělému chování,“ řekla k účelu publikace jedna z autorek, Lenka Parkánová. V případech, kdy se hliníku nelze vyhnout, je namístě jej třídit a následně recyklovat. Praktickým radám zaměřeným na správné třídění hliníku se věnuje velká část textu brožury. Spotřebitelé získají informace nejen o tom, jak hliník odlišit od ostatních na pohled podobných materiálů, ale také o sběrných místech, na nichž mohou správně vytříděný kov odložit.

Přírodní zahrady na CD

Jak pečovat o zahrádku bez chemie, jak správně kompostovat a využít plevele jako užitkové rostliny? Toto a spoustu dalších zajímavých věcí si můžou zájemci přečíst na nově vydaném CD Abeceda přírodní zahrady. CD je doplňkem k publikaci Zdravá zahrada, která vyšla na konci roku 2006 ve vydavatelství ERA. Napsala ji Ing. Helena Vlašínová. Na CD naleznete mimo jiné odpovědi na otázky, co to je ačokča a o jejím využití na zahradě. Pod heslem plži autorka radí: „Tito živočichové nemusí být jen pohromou zahrady, ale pomáhají nám podobně jako žížaly.“ Také si můžete přečíst, jak využít bršlici kozí nohu do různých jídel a další zajímavé věci.

Zelený telefon města Brna - o prázdninách nechoďte, spíše volejte nebo pište

Dům ochránců přírody na Panské ulici č.p.9 bude během prázdnin rekonstruován. V domě sídlí Ekologická poradna Veronica, která provozuje pro město Brno službu Zelený telefon města Brna. Z důvodu dovolených a rekonstrukce bude služba omezena. „Doporučujeme zájemcům o informace z oblasti životního prostředí, aby pro dotazy využili linku 542 422 750 nebo email veronica@veronica.cz. Rekonstrukce proběhne zejména v přízemí domu, kde ekologičtí poradci a poradkyně již 15let poskytují informace každý pracovní den. Z důvodu rekonstrukce budou pracovat v patře a průchod staveništěm může být pro naše klienty komplikovaný,“ upřesnila vedoucí ekologické poradny Hana Chalupská. Během prázdnin budou poradci k dispozici v úterý a ve čtvrtek od 9 do 14h a ve středu od 13 do 18h.

Přihlaste svoji diplomku nebo bakalářku do soutěže!

Jihomoravský kraj ve spolupráci s Ekologickým institutem Veronica vyhlásili V. ročník Soutěže diplomových prací s tématikou životního prostředí a ekologie se vztahem k území Jihomoravského kraje. Nejlepší diplomové práce budou oceněny finanční i věcnou odměnou. Ceny předá hejtman Jihomoravského kraje na studentské konferenci v listopadu 2007. Obhájené diplomové práce je třeba doručit v tištěné a elektronické podobě spolu s jednostránkovou anotací (minimálně 3000 znaků) v elektronické podobě, kopií posudku vedoucího diplomové práce a oponenta a svým kontaktem (jméno, adresa, tel., e-mail) do 30.června 2007 do Domu ochránců přírody na Panské 9 v Brně.

Není rajče jako rajče

Není zvláštní, že si můžete koupit zralé ovoce a zeleninu v kteroukoli roční dobu? Jenže není rajče jako rajče. Ovoce a zelenina dovezené z daleka mají na svědomí negativní vlivy transportu na životní prostředí, navíc jsou obvykle trhány před optimálním obdobím zralosti, což s sebou nese nejen horší chuť, ale také nižší obsah vitaminů a jiných důležitých látek. Chcete tedy konzumovat maximálně čerstvé ovoce a zeleninu s nezaměnitelnou chutí? To vám poskytnou české sezónní produkty. Pro snazší posouzení jejich sezónnosti vydal Ekologický institut Veronica Jihomoravského kraje kalendář, kde naleznete přehled o době zralosti a skladování českého ovoce a zeleniny. S jeho pomocí budete vědět, ve kterém období je možné běžně sehnat na tržnici nebo v zelinářství ovoce nebo zeleninu, kvůli kterým nemusíte mít špatné svědomí. „Vydáním tohoto sezónního kalendáře jsme chtěli vyjít vstříc sílícímu trendu poptávky po čerstvém ovoci a zelenině pocházející z domácích zdrojů tím, že lidem usnadníme orientaci v sezónnosti jednotlivých druhů ovoce a zeleniny,“ říká autor kalendáře Vilém Řiháček.

Chování úřadů může šetřit životní prostředí, finance i zdraví zaměstnanců

Zelené úřadování je zkrácený název pro environmentálně příznivé chování institucí financovaných z veřejných prostředků, jako jsou např. obecní, městské či krajské úřady, školy, školky, domy s pečovatelskou službou či knihovny. Zahrnuje jak systémová opatření zaměřená zejména na provoz a chování, tak nakupování. Zelené nakupování je takový způsob nákupu či zásobování, při kterém je brán ohled na dopad vybraného zboží a služeb na životní prostředí. Vybírají se produkty, jejichž negativní dopad na životní prostředí je co nejnižší. Kritéria, která se při tom berou v úvahu, jsou například recyklovatelnost, biologická rozložitelnost, materiální a energetická ná-ročnost výroby, zdravotní nezávadnost, transportní vzdálenost od výrobce ke spotřebiteli atd. „Pomocí publikace lze udělat vstupní audit v oblasti zeleného úřadování, stanovit si úroveň zeleného úřadování v instituci či monitorovat dopady zavedených opatření a zlepšovat je“, říká Petr Ledvina, z Ekologického institutu Veronica. To, že se úřad chová ekologicky, lze také využít pro mediální propagaci.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Doporučujeme ...


ZPRAVODAJSTVÍ ze světa NNO
: zprávy - tiskové zprávy - názory a komentáře - témata+kauzy

Občanská společnost - návod k použití
Občanská společnost - návod k použití - www.obcan.ecn.cz
Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU

Press servis - snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií
Služba Press servis + manuál Jak spolupracovat s médii

ikona Kormidlo.cz
www.Kormidlo.cz

ikona Dobrovolnik.cz
www.Dobrovolnik.cz

Obec konzultantů pro neziskový sektor

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz