Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Už potřetí se hledá největší slídil

12. 6. 2007 - PRAHA [Econnect / Iuridicum remedium]

Upozornit na aktuální hrozby pro soukromí občanů: to je cílem soutěže Big Brother Awards, která se koná v téměř dvacítce evropských zemí. U nás už třetí ročník soutěže o největší slídily vyhlásila nevládní organizace Iuridicum Remedium. V rámci právě otevřeného nominačního kola Big Brother Awards může veřejnost přes www stránky projektu www.slidilove.cz posílat své tipy na komerční firmy i státní instituce, které nejvíce zasahují do soukromí občanů.

V České republice proběhla soutěž již dvakrát a ceny byly udělovány v sedmi kategoriích - Dlouhodobé porušování lidského soukromí, Největší firemní slídil, Největší úřední slídil, Nebezpečná nová technologie, Právní norma Velkého bratra, Slídil mezi národy a Výrok Velkého bratra. Ceny ve stejných kategoriích budou rozděleny i letos.

V minulých ročnících byly anticenou "odměněny" instituce i jednotlivci - Ministerstvo financí, Komerční banka, vláda Spojených států amerických, exposlanec Miloš Titz, České dráhy, Czech Credit Bureau, Tesco, Evropská komise, bývalý policejní prezident Jiří Kolář a Ministerstvo vnitra. Každoročně je však udělována též pozitivní cena za ochranu soukromí, kterou v minulosti obdržela organizace European Digital Rights a kryptolog Phil Zimmermann.

Z kandidátů navržených veřejností vybere výherce porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů. Výsledky soutěže budou oznámeny na slavnostním večeru, který se uskuteční 14. listopadu v Experimentálním prostoru Roxy / NoD.

Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí

Organizátoři soutěže Big Brother Awards spolu s předním českým kryptologem Tomášem Rosou při příležitosti vyhlášení nominací také varovali před nedostatečnou ochranou osobních dat, spojenou s právě zaváděnou Univerzální kartou Pražana. Údaje na kartě totiž může číst bez vědomí jejího držitele prakticky každý. Neanonymizovaná karta navíc umožňuje zúčastněným firmám shromažďovat informace o nákupních zvyklostech jednotlivých zákazníků.

Čipové karty nazvané "opencard" nebo také Univerzální karta Pražana začaly být vydávány Od 12. dubna tohoto roku. Podle tvrzení zástupců magistrátu, který do projektu investoval více než 100 miliónů korun, budou lidé moci kartu používat při platbě na parkovacích automatech, karta má také nahradit čtenářské průkazy v městské knihovně, legitimaci MHD a umožnit přihlášení k internetovému portálu magistrátu, kde si zájemci budou moci vyhledat informace o své osobě. V první fázi má být vydáno Pražanům 50 tisíc karet zdarma, poté si již zájemci mají za kartu sami zaplatit.

"Projekt nebere ohledy na ochranu osobních údajů Pražanů," varuje Filip Pospíšil z organizace Iuridicum Remedium. "Jméno, datum narození a pohlaví držitele si může bez jeho vědomí a na dálku přečíst v podstatě kdokoliv," uvádí zástupce organizace. "Navíc služby, které byly občanům dříve poskytovány anonymně, jako například placení za parkovné, budou nyní spojené se jménem. Firmy tak mohou sledovat chování jednotlivých zákazníků," dodává Pospíšil.

Čtení osobních údajů uložených v bezkontaktní části čipové karty Opencard demonstroval na tiskové konferenci přední český kryptolog Tomáš Rosa. "Údaje o jméně, pohlaví a datu narození držitele karty jsou dostupné prakticky každému, kdo zná komunikační rozhraní karet typu MIFARE. Pro útok ze vzdálenosti několika centimetrů lze použít zařízení běžně dostupná na internetu. Použité rádiové vlny bez problémů procházejí oděvem, koženými předměty a podobně, takže čtení je možné provádět nepozorovaně v davu tvořícím se běžně v prostředcích MHD, restauracích, klubech a podobných místech," uvádí Tomáš Rosa.

Nedostatečně chráněné údaje na Univerzální kartě Pražana představují ještě větší riziko, pokud občan zároveň s touto kartou nosí i další karty vybavené bezkontaktními čipy. "Z dat uložených na opencard mohu zjistit například datum narození držitele, které je zároveň součástí přístupového hesla k dnes vydávanému elektronickému pasu," uvádí Tomáš Rosa. V budoucnosti tak útočníci na identitu občanů budou moci získávat a kombinovat údaje uložené v různých dokumentech v naší peněžence.

Organizátoři Big Brother Awards proto vyzvali primátora Pavla Béma, aby projekt okamžitě zastavil a vyhodnotil jeho bezpečnostní rizika. Pokud by i nadále chtěli zástupci hlavního města zavádět podobné čipové karty, zástupci organizace Iuridicum Remedium požadují, aby na nich nebyly uváděny osobní údaje obyvatel.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz