Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Srílanské školky budou mít díky Člověku v tísni lepší učitelky

7. 6. 2007 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Dětem ve srílanských školkách bude lépe. Srílanská mise společnosti Člověk v tísni proškolila první místní učitelky a zároveň připravila manuál pro vzdělávání pedagogů ve školkách, který se bude používat v celém kraji. Prvních patnáct pedagogů tak mohlo převzít z rukou šéfa mise na Srí Lance Matěje Nováka a oblastního tajemníka ministerstva vzdělávání R. Thialankama diplom o absolvování tříměsíčního pilotního školení, během kterého byl nový manuál úspěšně vyzkoušen v praxi.

Idea školení pedagogů ve školkách vznikla na začátku roku 2006, kdy Člověk v tísni předával šest nově postavených školek náhradou za ty, které smetla ničivá vlna tsunami v prosinci 2004.

"V té době jsme zjistili, že v mnohých komunitách chybí ty nejzákladnější znalosti o předškolním vzděláváni. Ačkoliv jsou školky formálně ve správě ministerstva vzdělání, nejsou peníze ani na platy učitelů ani na jejich školení a potřebné učební pomůcky. V mnohých školkách jsou dobrovolnými učitelkami matky dětí," vysvětluje Matěj Novák. Ty často nevědí, co si s tolika dětmi pohromadě počít, buď je jen hlídají v budově nebo je učí číst a psát. O rozvíjení osobnosti dítěte a výchově vhodné pro předškolní věk nemohla být ani řeč, dodává Novák.

Pilotní tříměsíční trénink se konal ve spolupráci se srílanským ministerstvem vzdělávání. Teoretické části byly střídány praktickou aplikací ve školkách, pedagogové absolvovali přibližně 270 hodin výuky a praxe. "Tento pilotní kurs je nejen přínosem pro absolventy, ale i pro další rozvoj předškolního sektoru na Srí Lance. Metody v něm použité a odzkoušené jsou zapracovány do manuálu, který bude ministerstvo používat k plošných školením v celé oblasti," vysvětluje koordinátorka projektu Prathajani.

Školení se setkalo s velkou odezvou pedagogů. "Jsem ráda, že jsme se potkali s Člověkem v tísni. Nejprve nám velmi pomohl, když postavil novou budovu s vodou a veškerým vybavením. A poté pokračoval s tréninkem. Již patnáct let vedu školku Sunrise, ale je výborné vidět, jak jiné nové hrací metody fungují lépe. Zde v Trincu je to unikát," říká jedna z absolventek pilotního tréninku Priyanka.

Člověk v tísni působí na Srí Lance od roku 2005, kdy po ničivé vlně tsunami začal poskytovat pomoc postiženým katastrofou ve východní oblasti Trincomalee. Mimo projektů rekonstrukce a obnovy postiženého pobřeží se společnost zaměřuje na sektor vzdělání. Například zajišťuje širokou škálu rekvalifikačních kurzů od sváření a šití po management a městské plánování.

Další projekty podporují školní aktivity skrz drobné granty pro školy či zavádějí moderní vyučovací metody anglického jazyka do srílanského vzdělávacího systému. Všechny tyto vzdělávací projekty jsou financované z veřejné sbírky SOS Srí Lanka, která byla otevřena 27. ledna 2004.




-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz