Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Napiš dopis, zachraň život

6. 6. 2007 - PRAHA [Econnect / Amnesty International ]

-Foto: Amnesty International-
-Foto: Amnesty International-
Studenty, kteří nebudou žádat peníze, ale podpis na obranu nespravedlivě vězněných nebo pronásledovaných osob budou lidé příští týden potkávat v ulicích všech krajských měst České republiky. Tisíce dopisů z ČR budou poté zaslány odpovědným vládám. Akci na podporu obětí bezpráví pořádá Amnesty International, která prostřednictvím dopisových akcí již desítky let hájí ohrožené lidi.

Ve věznicích mnoha zemí jsou drženi lidé jen pro své názory, přesvědčení, vyznání nebo třeba barvu pleti. Nemají naději na spravedlivý proces ani důstojné podmínky věznění. Řada z nich se už nikdy neshledá se svou rodinou. Jejich blízcí vyčerpali všechny možnosti, jak jim pomoci, zůstává jen zájem jednotlivců a organizací ze zahraničí.

Amnesty International takové případy vyšetřuje a informace o nich poskytuje veřejnosti. Každý tak má možnost pomoci dopisem zaslaným odpovědné vládě, úředníkům nebo do věznic. Ve třech konkrétních případech, aktuálních v nejbližších dnech, budou lidé moci přispět i svým podpisem.

Co může změnit dopis?

Zasílání dopisů je jednou z nejsilnějších zbraní obránců lidských práv. Na začátku Amnesty International obdrží zprávu o někom, kdo je vystaven nebezpečí, a to z různých zdrojů, včetně místních humanitárních organizací, rodin, kolegů nebo právníků zastupujících oběti. Příslušný místní tým Amnesty International ověří tyto informace a konzultuje je s týmem urgentních apelů na Mezinárodním sekretariátu AI, zda odpovídá všem standardům. Poté vytvoří tzv. případ urgentního apelu, ve kterém jsou uvedena konkrétní osoba nebo osoby, informace o pozadí případu, informace, které mají přiblížit situaci v dané zemi, doporučení co se týče stylizace těchto apelů a adresy vládních úřadů, kterým se tyto apely mají adresovat. Nakonec je apel schválen, vytištěn a dán do oběhu.

Síť urgentních apelů poskytuje efektivní a okamžitou reakci při naléhavých situacích zahrnující vězně svědomí, zadržené, a další ohrožené osoby. V některých případech vláda obdrží apely do 24 hodin od zatčení, tedy v době, kdy je veliké riziko možného mučení. Dalším rozhodujícím faktorem úspěšnosti urgentních apelů je zapojení lidí z mnoha zemí do práce na stejném případě. V současné době tvoří síť urgentních apelů více než 80 zemí a 75 000 lidí.

Amnesty International Česká republika každý rok podpoří několik desítek urgentních apelů na podporu lidí z mnoha zemí. Jedná se o státy, jako jsou například Izrael, Spojené státy, Nepál, Súdán, Irán, Mexiko, Mauretánie, Indonésie, Malajsie, Guatemala, Saúdská Arábie, Burundi, Turecko či Sýrie. Tyto případy se týkaly lidí, kteří byli ať už v nebezpečí, nebo u nich došlo k porušení lidských práv, jako například mučení, "zmizení", trest smrti, smrt ve vazbě nebo repatriace do země, kde existuje obava o jejich bezpečí, hrozí porušování lidských práv či mimosoudní popravy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz