Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pražská Kavárna Potmě přibližuje život nevidomých

6. 6. 2007 - PRAHA [Radio Praha]

-Foto Radio Praha: Kavárna Potmě v Karlových Varech-
-Foto Radio Praha: Kavárna Potmě v Karlových Varech-
Na Ovocném trhu v Praze je tento týden otevřena Kavárna Potmě. Ve stanu, do kterého nepronikne ani paprsek světla, mohou Pražané na vlastní kůži zažít, jak se žije nevidomým. Ti zde také hosty v naprosté tmě provázejí a obsluhují. Jde o jeden z projektů Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška, který pomáhá nevidomým na cestě k samostatnosti.

Poprvé byla Kavárna Potmě otevřena na loňském Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Tam také natočil reportáž Vilém Faltýnek: "Naše kavárna je úplně jedinečná, v České republice je poprvé. V zahraničí určitě existují, jsou to nejen kavárny, ale i restaurace, kde si můžete dát i oběd, večeři. Tenhle projekt je zatím omezen na tu kávu," říká manažerka projektu Kateřina Holušová.

Kavárnou potmě prošlo během festivalu zhruba 200-250 zákazníků, tedy zhruba 20 za hodinu. Nápojový lístek zná nevidomý barman Roman Kabelka zpaměti: "Kromě klasického pressa máme ještě kávu překapávanou, zelený a ovocný čaj a vodu. nebude vadit, když to přitom budu připravovat? Tady máme presovač a máme tady takový přístroj, který se jmenuje indikátor hladiny. Strčíme ho do hrníčku a ve chvíli, kdy ten hrníček dosáhl té potřebné hladiny, začne vydávat zvuk. Káva je hotová a můžeme ji dát obsluze k odnesení."

Kateřina Holušová: "Máme vyškolenou šikovnou nevidomou obsluhu. Jsou to mladí, studovaní a velmi přijemní lidé, díky nimž se nám daří udělat tam takové prostředí, že těch kolizí tam vzniká úplně minimálně."

Servírka Šárka z Brna vysvětluje, jakým způsobem se v kavárně lze orientovat. "Podél stěn chodí průvodci s hosty, které oni uvádějí nebo odvádějí, a středem kavárny chodíme my číšníci. A abychom našli ty jednotlivé stolečky, pomáhají nám v tom vodící linie, které jsou od vchodových dveří až tady k baru a potom hlavně u každého stolečku je pás rohožky, jehož strukturu cítíme chodidlem." Máte možnost s hosty mluvit? "Určitě, jiným způsobem bychom se nemohli domluvit. Pokud si s námi chtějí hosté promluvit, my se tomu vůbec nebráníme. Ale řekla bych spíš, že je zajímavé, jak ti lidé se chovají k nám, protože pro ně je strašným nezvykem, když mají obsluhu přivolávat jménem. protože na to nejsou zvyklí."

Jsme ve vedlejší místnosti, kde se nápoje připravují. Hluk v pozadí? To je slepecká verze známého filmu, který běží v kavárně. Zhasínáme světlo a potmě mě za ruku číšník uvádí do kavárny, kde ale film docela zaniká.

* * *

Kavárna Potmě bude u Stavovského divadla otevřena až do 13. června. Návštěvníci tu mohou "vyslechnout" i komentované filmy pro nevidomé.


Vilém Faltýnek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz