Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Studentky zařizují dětem z dětského domova výlet k moři

5. 6. 2007 - PRAHA [Econnect / VŠVSMV]

-Dětský domov v Dlažkovicích-
-Dětský domov v Dlažkovicích-
I ony chtějí k moři: takový je název sponzorské akce pro dětský domov. Charitativní činnost ve prospěch dětí z dětského domova byla nápadem čtyř studentek Vysoké školy veřejné správy a mezinárodních vztahů v Praze. Kontaktovaly ředitele nadace Múzy dětem, od kterého získaly seznam tak trochu opomíjených dětských domovů. Vybraly Dětský domov v Dlažkovicích, v zámečku v Českém středohoří.

Zámeček, kde našly útočiště opuštěné děti s různým postižením, tvoří celý jejich malý svět. Tady bydlí, učí se, hrají si. Nemají moc možností dostat se dál než do nejbližšího města. Studentky se proto rozhodly, že dětem umožní podívat se k moři. Oslovily nejen své spolužáky, ale i některé známé osobnosti a firmy, aby se jim podařilo plánovanou finanční částku sehnat.

Na 5. září, tedy dva dny před odjezdem dětí do Chorvatska, plánují studentky doprovodnou akci za přítomnosti dětí z Dětského domova v Dlažkovicích, organizátorů sbírky, sponzorů médií a některých známých osobností. Tentýž den také proběhne předání peněžní poukázky do rukou vedení dětského domova.

Zámeček ve Středohoří

Dětský domov v Dlažkovicích je jako školské zařízení ojedinělý a výjimečný svým původem. Je přímým potomkem Ernestina, prvního ústavu na našem území, které v roce 1871 založil Karel Slavoj Amerling, významná osobnost té doby. Ústav založil pro výchovu duševně postižených dětí.

Umístěn byl v Praze v Kateřínské ulici, pak ve Šternberském paláci na Hradčanech. V roce 1950 bylo Ernestinum přestěhováno do Litoměřic. 25. září 1950 byl ústav zestátněn a název Ernestinum byl změněn na oficiální název Zvláštní dětský domov. V září 1952 se zařízení přestěhovalo do Dlažkovic. Od založení do roku 1958 zde pracovaly řádové sestry kongregace OSF.

V čele zařízení po celá léta až do dnešních dnů byli špičkoví odborníci a pedagogové. Byl to především sám zakladatel Karel Slavoj Amerling, jeho synovec Čeněk Amerling. Potom byl ředitelem dlouhá léta známý český lékař MUDr. Karel Herford.

Zámek, ve kterém dětský domov sídlí, byl postaven podle plánů stavitele G. Broggia a jeho syna Oktaviána. Zařízení prošlo dalšími názvy jako Zvláštní škola internátní, Speciální rodinná škola a zvláštní škola internátní, současný název je Dětský domov se speciálními školami.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

2. 5. 2015
2. 5. 2015

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz