Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Dobré Vodě u Toužimi se slavil Svátek sousedů

4. 6. 2007 - DOBRÁ VODA / TOUŽIM [Econnect / Český západ]

Společně s dalšími asi 7,5 miliony lidí po celé Evropě oslavili romští i neromští obyvatelé Dobré Vody u Toužimi v polovině minulého týdne Svátek sousedů. Oslava tohoto svátku je společenskou akcí, při níž se setkávají sousedé z jednoho domu, části vesnice nebo města, aby se lépe poznali, popovídali si o místě, kde žijí, a třeba i sdíleli své nápady co udělat pro své okolí, aby se jim společně v daném místě žilo lépe. S nápadem oslavit 29. května Svátek sousedů i v Dobré Vodě přišlo místní občanské sdružení Český západ.

Sdružení, které působí v tamní romské komunitě tvořící asi 90 % všech obyvatel Dobré Vody, pozvalo týden před oslavou všechny místní obyvatele k podvečernímu posezení u ohně. "Každé domácnosti jsme donesli pozvánku na oslavu, ke které všichni – děti i dospělí - dostali koláče, které ochotně napekly tři romské ženy z komunity," říká Eva Haunerová, mluvčí sdružení Český západ. Naším cílem bylo přilákat na oslavu Svátku sousedů co nejvíce místních lidí - Romů i neromů.

Oslava Svátku sousedů začala v 17 hodin v prostranství před sídlem sdružení, kde se v kruhu u ohně sešlo asi 70 dobrovodských obyvatel včetně dětí. „Na úvod jsme si řekli něco o historii Svátku sousedů, protože většina přítomných o něm slyšela vůbec poprvé. Myslím, že nejen pro děti bylo překvapení, že svátek s námi ve stejný den slaví lidé z dalších šestadvaceti zemí Evropy – Španělé, Němci, Britové, ale i Slováci, Litevci a další," popisuje dále Eva Haunerová. Po tomto úvodu mohla začít samotná oslava.

Pro děti byly připravené nejrůznější hry a soutěže na hřišti, ostatní zůstali u ohně, kde ve dvou soutěžních týmech porovnávali své vědomosti týkající se Dobré Vody a okolí. "Některé otázky byly docela těžké," říká Jana Kosová, ředitelka sdružení. "Například odpovědi na otázky, kdo žije ve vesnici nejdéle či v jaké nadmořské výšce se vesnice nachází, daly oběma týmům docela zabrat. Naopak odpověď na otázku, co nového přibylo za poslední týden v Dobré Vodě, znali téměř všichni," doplňuje Jana Kosová, která byla potěšena, že si lidé všimli nového kontejneru na plasty. Nakonec soutěž ke spokojenosti všech skončila remízou a všichni byli odměněni koláči s tvarohem a povidly.

V další části oslavy se na ohni opékaly buřty, s pomocí fotografií se srovnávalo, jak vesnice vypadala před lety a jak vypadá dnes, lidé vzpomínali na bývalé sousedy a vyprávěly si nejrůznější historky týkající se života v Dobré Vodě. "Dle atmosféry, která mezi přítomnými panovala až do konce oslavy, lze usuzovat, že se lidé z Dobré Vody dobře bavili a že se rádi setkají při stejné příležitosti i napřesrok. Snad příští rok přijdou i ti, kteří letos zůstali doma," shrnuje historicky první oslavu Svátku sousedů v Dobré Vodě Eva Haunerová, mluvčí sdružení Český západ.

Občanské sdružení Český západ, jehož cílem je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života romských obyvatel Dobré Vody, působí v místní komunitě od roku 2002. Pro děti i dospělé organizuje volnočasové aktivity, snaží se podporovat vzdělávání a zaměstnanost místních obyvatel a zapojovat je do řešení problémů veřejného zájmu. Sdružení rovněž nabízí zájemcům sociální služby a plánuje poskytovat sociální terénní služby i v okolních obcích, kde žijí Romové.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz