Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Lidoopy významně ohrožuje i produkce biopaliv

4. 6. 2007 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

-Hlídka záchranného programu Wildlife Direct-
-Hlídka záchranného programu Wildlife Direct-
Jeden z nejvýznamnějších světových expertů na ochranu přírody tento týden vyzval k záchraně lidoopů, nejbližších příbuzných člověka, napsal deník Guardian. Richard Leakey, ředitel programu Wildlife Direct, uvedl, že lidoopi na celém světě čelí nebývale silným hrozbám: lovu, nákazám a těžbě dřeva. Podle něj však primátům škodí i výroba biopaliv, protože se kvůli pěstování energetických plodin kácejí tropické lesy, kde lidoopi žijí.

V uplynulých 20 letech bylo kvůli rostoucí potřebě půdy pro pěstování olejových palem zničeno okolo 80 procent habitatu orangutanů. Experti varují, že zvýšený odbyt biopaliv by mohl znamenat zmizení zbývajících 50 000 zvířat během jediné generace. Richard Leakey řekl, že za smrt milionů goril, šimpanzů a bonobů po celém světě může lidská činnost. A politikům pracujícím na nové mezinárodní dohodě o regulaci skleníkových plynů doporučil, aby se více zaměřili na snahy zachránit pralesy v jihovýchodní Asii, Africe a Jižní Americe.

Leakey podle Guardianu řekl: "Lidé krčí rameny a říkají: co by chudé země dělaly, kdyby nemohly vyvážet své přírodní bohatství. Já tomu rozumím, ale není to udržitelný způsob. Ohrožení lidoopů na celém světě je čím dál víc zřejmé." Podle něj by zamezení odlesňování mohlo pomoci v ochraně lidoopů stejně jako v boji proti globálnímu oteplování. Množství uhlíku uvolněného odlesňováním tvoří zhruba 25 % všech antropogenních emisí.

Vědci považují záchranu pralesů ze jeden z nejlevnějších způsobů boje proti klimatickým změnám, uvádí Guardian. Příští týden budou na summitu G8 v Německu projednávány kroky, jak odměnit země v tropických oblastech, které nechají své lesy netknuté. Richard Leakey, patron projektu přežití lidoopů při Programu OSN pro životní prostředí, navrhuje nápaditější řešení. Například kredity za ochranu biodiverzity a přírodních habitatů, které by pak státy mohly prodávat jiným státům jako kompenzace oxidu uhličitého. Trvá však na tom, že i rozvojové země musí nést odpovědnost za globální oteplování. "Rozvojové země křičí kvůli škodám, které bohaté země způsobují svým znečišťováním. Avšak rozvojové země by měly nést stejnou odpovědnost kvůli odlesňování."

Leakey vyzval firmy k vývoji technologií, jako je jaderná fúze a energie z vodíku, které by mohly snížit poptávku po biopalivech. Zpráva OSN již v květnu vyjádřila obavy z rychlé expanze biopaliv, protože by mohly mít nevratný dopad na životní prostředí. Rovněž existují pochybnosti o jejich vlivu na globální ceny potravin, píše deník. Leakey kritizoval také paradox "ekoturismu", který je podle něj založen na "zoufalé soutěži o urvání peněz, dokud to jde", a prohlásil, že se v rámci ekoturismu napáchalo obrovské množství škod.

Podle článku Davida Adama v deníku Guardian ze dne 31. 5. 2007


Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz